Google prinesie na Kubu rýchlejší internet. Ale len k vlastným službám

Obyvatelia Kuby budú mať rýchlejší prístup k službám Google vrátane Gmailu a videí na YouTube. Miestny operátor Etecsa podpísal dohodu s Googlom o zapojení sa do rozvojového programu Google Global Cache.

19.12.2016 16:00
internet, dsl, kábel, sieť, tcp ip, operátor,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Internet na Kube je síce čoraz rozšírenejší, no rýchlosť pripojenia ho vo väčšine prípadov robí takmer nepoužiteľným. To isté platí aj o cene, ktorá je pre miestnych privysoká. Verejné Wi-Fi siete, ktoré sa kubánska vláda zaviazala vybudovať, sú určené najmä pre turistov, nakoľko prístup k nim je platený. Desiatky Wi-Fi sietí, ktoré už sú v krajine dostupné, spravuje telekomunikačný operátor Etecsa. Za hodinový prístup na internet návštevníkovi účtuje až dva doláre. Relatívne vysoká cena však nezodpovedá ani rýchlosti, ktorú záujemca očakáva.

Kubánci budú mať rýchlejší prístup k službám Google

Kubánsky operátor v týchto dňoch uzatvoril zmluvu s Googlom, ktorá mu bude garantovať prístup k sieti zvanej Google Global Cache. Program, ktorý Google prevádzkuje vo viacerých krajinách, využíva sieť miestnych serverov, na ktorých je uložený multimediálny obsah vrátane užívateľských dát. Aj keď rýchlosť pripojenia sa týmto spôsobom nezvýši, užívatelia vo výsledku získajú výrazne rýchlejší prístup k službám Google.

Internet je pre väčšinu miestnych takmer nedostupný

V súčasnosti Kubu so svetom spája jediný podmorský optický kábel z Venezuely. Ako informoval server Deutsche Welle, v krajine je v súčasnosti prevádzkovaných približne 900 internetových kaviarní a 200 verejných Wi-Fi sietí. Podľa posledných štatistík k internetu pristupuje len tretina Kubáncov. O zriadenie pripojenia do domácnosti môžu požiadať len ľudia vo vybraných profesiách, ako sú novinári alebo lekári.

Vynaliezaví Kubánci si s problémovým internetom poradili po svojom. Na ostrove funguje akási offline podoba internetu s názvom El Paquete Semanal. Najnovšie filmy, hudbu, mobilné aplikácie, seriály a aj zoznam inzerátov si užívatelia medzi sebou šíria pomocou externých diskov. Tí, ktorí si za takúto službu zaplatia, si môžu raz týždenne z pevného disku vyberať spomedzi terabajtu najrôznejších dát, ktoré im až k dverám doručia poslíčkovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #internet #Kuba #internetové pripojenie #Google Global Cache