Francúzi už nemusia po pracovnej dobe odpisovať na firemné e-maily

Nový zákon umožní zamestnancom vo Francúzsku ignorovať pracovné e-maily po pracovnej dobe. Zamestnávateľ od nich nemôže vyžadovať prácu navyše v čase oddychu.

02.01.2017 11:35
muž, práca, kancelária, počítač, telefón,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prvý novoročný zákon vo Francúzsku poteší najmä zamestnancov. Firmy ale už menej. V stredne veľkých a veľkých firmách sa budú môcť zamestnanci so zamestnávateľom dohodnúť na čase, kedy budú môcť ignorovať všetky pracovné e-maily. Takzvané “právo na odpojenie” sa týka všetkých zamestnancov v stredne veľkých a veľkých firmách s viac ako 50 pracovníkmi. “Zamestnanci fyzicky odchádzajú z práce, ale v skutočnosti v nej naďalej zostávajú. Zostávajú pripútaní na akejsi vôdzke, podobne ako pes,” uviedol v máji minulého roka, Benoit Hamond zo Socialistickej strany Francúzska, ktorá zmenu v legislatíve navrhovala.

Zákon ich má chrániť pred potenciálnym zneužívaním svojim zamestnávateľom, ktorý doposiaľ mohol požadovať, aby bol zamestnanec k dispozícii nonstop, prípadne aby odpovedal aspoň na urgentné e-maily. Od prvého januára tak už robiť nemusí. Zákon, ktorý je súčasťou širšieho legislatívneho návrhu chrániaceho práva zamestnancov, by mohol údajne zlepšiť pracovnú morálku, efektivitu a znížiť pracovný stres. Práve pracovný stres má podľa odborov dopad na vyššie náklady na zdravotnú starostlivosť. Na druhej strane ale nový zákon môže negatívne ovplyvniť firmy, ktoré sa orientujú aj na trhy mimo Európskej únie, s väčším časovým posunom. Ten si vyžaduje flexibilnejšiu, a často aj dlhšiu než 35-hodinovú, pracovnú dobu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #pracovná doba