Facebook bude zistovať, či človek netrpí psychickými problémami

Umelá inteligencia na základe príspevkov a komentárov vyhodnotí, či užívateľ netrpí psychickými problémami. V prípade potreby mu automaticky navrhne odbornú pomoc.

03.03.2017 13:46
Instant Articles, Facebook Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Ľudia sa často obracajú na svojich priateľov na sociálnych sieťach s prosbou o pomoc a psychickú podporu. Nie vždy sú však vypočutí. Facebook dlhodobo sleduje, či niektorý z jeho užívateľov netrpí depresiami alebo psychickými problémami, ktoré by v krajnom prípade mohli mať tragické následky. Doposiaľ spoliehal len na individuálne hlásenia od ľudí, ktorí spozorujú, že niečo nie je v poriadku. Následne Facebook človeku odporučil vyhľadať odbornú pomoc, prípadne ho automaticky spojil s centrom prvej pomoci.

V súčasnosti sociálna sieť testuje spoľahlivosť umelej inteligencie pri automatickom detegovaní podozrivého správania. Inak povedané, Facebook už aj sám a bez pomoci ostatných, vyhodnotí, či človek má tendenciu spáchať samovraždu, a či ho má spojiť s psychológmi z krízového centra. Algoritmus vyhodnocuje príspevky a komentáre zatiaľ len v angličtine a u užívateľov v Spojených štátoch. Postupne však bude využívaný celosvetovo. Podobný systém by v budúcnosti mohol byť použitý aj pri odhaľovaní extrémistov, rasistických a nenávistných komentárov ako aj propagandy rôznych teroristických skupín.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #depresia #psychické problémy