Stránky už dokážu potvrdiť identitu človeka aj podľa pohybu kurzora

Už nebudete musieť prepisovať text a čísla na fotkách. Pokročilý algoritmus vás od stroja dokáže odlíšiť aj podľa pohybu kurzora a spôsobu, akým vypĺňate údaje na stránke.

12.03.2017 12:46
Invisible ReCAPTCHA, CAPTCHA, Foto:
Google začal nasadzovať nový systém overenia identity užívateľov na internete s názvom Invisible ReCAPTCHA.
debata (1)

Väčšina internetových používateľov ho dôverne pozná, aj keď samotný názov im možno nič nehovorí. Systém pre overenie identity používateľa CAPTCHA (z ang. Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) dnes v rôznej podobe využívajú milióny stránok, ktoré sa pri vypĺňaní dotazníkov a registračných formulárov snažia odlíšiť človeka od stroja. Systém CAPTCHA sa spolieha na to, že len človek dokáže vykonať určitú úlohu, ktorá môže byť pre stroj prílíš komplikovaná. Príkladom je prepisovanie ťažko čitateľných znakov na fotke, zoraďovanie obrázkov či prepis textu z nekvalitného hlasového záznamu.

Tak ako sa algoritmy postupom času zdokonaľovali a stávali “prefíkanejšími”, tak aj systém CAPTCHA (a neskôr reCAPTCHA) zvyšoval svoje nároky a ľuďom kládol čoraz ťažšie otázky. Fotky, ktoré systém zobrazoval, pochádzali napríklad zo služby StreetView. Ľudia tak bez toho, aby o tom vedeli, pomáhali dešifrovať popisné čísla a názvy ulíc. Tento spôsob však mnohých obťažoval a bol takisto zdĺhavý. Google sa preto rozhodol systém CAPTCHA vylepšiť a prednedávnom predstavil poslednú, najdokonalejšiu, verziu Invisible ReCAPTCHA, ktorú začal postupne nasadzovať.

Ako názov napovedá, Invisible ReCAPTCHA už nebude od ľudí vyžadovať, aby čokoľvek prepisovali, fungovať bude už len na pozadí. Človeka od stroja dokáže rozlíšiť podľa aktivity na stránke. Sledovať bude nie len pohyb kurzora, ale aj spôsob, akým užívateľ vypĺňa ostatné predvolené polia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #CAPTCHA #ReCAPTCHA