Väčšina výrobcov o výdrži batérií v notebookoch zavádza

Reálna výdrž notebookov je podľa najnovšej štúdie výrazne kratšia než udáva väčšina výrobcov. Najviac štatistiky prikrášľuje HP a Dell. V dlhodobých simulovaných testoch najlepšie obstáli MacBooky od Applu.

04.04.2017 07:00
počítač, notebook, netbook, nettop, laptop, PC,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Výdrž na batériu by nemala byť hlavným kritériom pri kúpe notebooku. Podľa najnovšej štúdie serveru Which? väčšina výrobcov sa chváli výdržou, ktorá je na míle vzdialená tej skutočnej.

Reálna výdrž môže byť až o niekoľko hodín kratšia

Server zverejnil výsledky štúdie, ktorá detailne porovnáva udávanú a skutočnú výdrž 67 notebookov od siedmich najväčších výrobcov. Každý z notebookov odborníci počas jedného roka testovali v dvoch rôznych režimoch a kvôli potvrdeniu výsledkov test aj trikrát zopakovali. Počas testovania bola sledovaná výdrž pri simulovanom surfovaní na internete so zapnutým Wi-Fi, ale aj pri sledovaní videí.

Ukázalo sa, že takmer všetci výrobcovia uvádzali výdrž, ktorú počas testov nebolo možné dosiahnuť. V niektorých prípadoch bola oproti deklarovanej len polovičná. „Zistili sme, že výrobcovia uvádzajú hodnoty, ktoré sa líšia nie v minútach ale rovno v hodinách,“ dopĺňa britský technologický server.

Najväčšie rozdiely našli v notebookoch HP. Najlepšie obstáli MacBooky

Najviac výdrž prikrášľuje HP a Dell. V prípade HP bola u 12 testovaných notebookov až o 4 hodiny a 46 minút kratšia, u Dell sa hodnoty líšili o viac ako 4 hodiny. Na druhej strane, našiel sa aj výrobca, ktorý nezavádzal. Tri testované MacBooky mali v priemere dokonca o 15 minút vyššiu výdrž než oficiálne tvrdí Apple.

Najlepšie výsledky v testoch dosiahli MacBooky... Foto: Which?
batérie, výdrž notebooku, notebook Najlepšie výsledky v testoch dosiahli MacBooky od Applu.

Oslovení výrobcovia sa s výsledkami síce nestotožňujú, no ani nepresviedčajú o svojej pravde. Dell napríklad tvrdí, že je veľmi náročné stanoviť očakávanú výdrž na batériu, ktorá priamo súvisí s odlišným spôsobom používania notebooku. „Je to rovnaké ako keď ľudia jazdia na jednom aute a výsledná spotreba sa líši v závislosti od štýlu jazdy,“ doplnil Dell.

Podľa HP sa metodika testovania môže líšiť. Závisí nie len na rozlíšení displeja, ale aj na používaných aplikáciách. „V našich testoch využívame skripty simulujúce bežné používania vrátane aplikácií ako je Microsoft Office,“ uzatvára HP.

Pre porovnanie niektoré z uvádzaných výsledkov:

Notebook Lenovo Yoga 510 Apple MacBook Pro 13 HP Pavilion 14-al115na Acer E15
Udávaná výdrž 5 hodín 10 hodín 9 hodín 6 hodín
Reálna výdrž 2h 7min 12 hodín 4h 25min 2h 56min

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #notebook #HP #Dell #laptop #batéria #nabíjanie #výdrž na batériu