Zákerný malvér ľudí núti hrať náročnú hru. Výkupne nepožaduje

Malvér zašifruje súbory na disku a obeť núti hrať extrémne náročnú japonskú hru, v ktorej musí dosiahnuť veľmi vysoké skóre. Juhokórejský študent, ktorý malvér vytvoril sa neskôr ospravedlnil a sprístupnil verziu, ktorá súbory dešifruje.

11.04.2017 09:00
malvér, mobil, advér, trójsky kôň, vírus,... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Predstavte si, že si do počítača nechtiac nainštalujete malvér. Niekoľko dní sa nič nedeje. Neskôr vám však malvér oznámi, že zablokoval váš systém a zašifroval súbory a jedinou možnosťou ako získať prístup späť je hrať mimoriadne náročnú japonskú hru Touhou Seirensen. Obyčajné hranie však nestačí. Potrebné je získať veľmi vysoké skóre.

Obeť musí namiesto výkupného hrať mimoriadne náročnú „strieľačku“

Malvér s názvom Rensenware vytvoril juhokórejský študent. Neskôr priznal, že malo ísť len o nevinný žart, ktorý sa však vymkol spod kontroly hneď po tom, ako sa začal šíriť po celom svete. Hra, ktorú malvér núti užívateľov hrať, je typická japonská „strieľačka“. Aby užívateľ dešifroval svoje súbory musí získať 0.2 miliardy bodov. Juhokórejčan sa neskôr ospravedlnil a vydal druhú verziu hry, ktorá už súbory dešifruje.

Ransomvér, ktorý núti svoje obete hrať extrémne... Foto: GitHub
rensenware, ransomvér Ransomvér, ktorý núti svoje obete hrať extrémne náročnú počítačovú hru.

Ransomvér je typ škodlivého kódu, ktorý po infikovaní operačného systému zväčša šifruje vybrané súbory na disku. Za ich dešifrovanie neskôr požaduje výkupné. Užívateľ, ktorý sa rozhodne zaplatiť ale stále nemá vyhrané. Aj po zaplatení nemá istotu, že mu útočníci zašlú kód, ktorý mu umožní súbory dešifrovať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #malvér #ransomvér #šifrovanie súborov