Americká NSA údajne sledovala aj bankové prevody po celom svete

Agentúra NSA mala podľa najnovších uniknutých dokumentov aj prístup k medzibankovému systému SWIFT, ktorý jej umožňoval sledovať bankové prevody vo viacerých krajinách.

16.04.2017 14:30
peniaze, dane, odvody, daň, bankovky, euro,... Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Hackeri zo skupiny Shadow Brokers sprístupnili verejnosti sadu nástrojov údajne využívaných americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou NSA na monitorovanie medzibankových prevodov. Agentúra NSA tieto nástroje nie len využívala ale ich aj sama vytvorila. Ak by sa predávali na čiernom trhu, mali by hodnotu viac ako dva milióny dolárov. Podľa popisných dokumentov mohla agentúra nástroje využívať na sledovanie medzinárodných bankových transakcií.

NSA mohla nie len sledovať ale aj prerušiť bankové operácie

V prípade, že sú zverejnené údaje autentické, by podľa odborníkov išlo o jedno z najzásadnejších odhalení od sprístupnenia rozsiahlej databázy utajovaných dokumentov Edwardom Snowdenom v roku 2013. Banky, ktorých transakcie mala NSA pomocou systému SWIFT sledovať, sa k celej veci nevyjadrujú. Organizácia so sídlom v Belgicku, ktorá sieť jeden z centrálnych bankových systémov spravuje, pre server BBC uviedla, že si nie je vedomá akéhokoľvek neoprávneného prístupu k sieti a jej službám. Bezpečnostní experti sa však zhodujú na tom, že indície viac menej jednoznačné.

Systém SWIFT (z angl. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je akousi komunikačnou tepnou medzi bankami, ktorá je využívaná na zúčtovanie medzibankových platieb v rôznych krajinách. Systém vznikol ešte v sedemdesiatych rokoch ako výsledok dohody viacerých bánk pri vytvorení jednotného štandardu pre potreby zaúčtovania medzinárodných platieb.

Prístup k systému agentúra získala cez servisné centrá bánk

Vo zverejnenom dokumente je okrem iného uvedený zoznam bánk, ktorých bankového operácie mala NSA sledovať. V niektorých prípadoch dokonca mohla operácie prerušiť, obzvlášť ak transakcie smerovali k niektorej k teroristických skupín. Prístup k centrálnemu systému mohla NSA získať za pomoci útokov na servisné centrá, ktoré sú poverené spracovávaním bankových operácií v systéme Swift v prospech menších bánk.

Nakoľko sú nástroje verejne dostupné, môžu hackerom pomôcť pri odcudzení peňazí z rôznych bánk, rovnakým spôsobom ako pri krádeží 81 miliónov dolárov z bangladéšskej centrálnej banky počas minulého roka.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #banka #NSA #hackeri #edward snowden