Turci zablokovali Wikipédiu. Vraj podporuje terorizmus

Turecko bude Wikipédiu blokovať dovtedy, kým z nej nezmiznú články poškodzujúce krajinu na medzinárodnej scéne. Vláde prekážajú články, v ktorých je vláda spájaná s militantnými skupinami v krajine.

01.05.2017 07:30
Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Wikipédia je v Turecku v nemilosti. Vláda prijala preventívne „administratívne“ opatrenia a prístup na server zablokovala. V konkrétnom prípade sa odvoláva na zákon, ktorý jej umožňuje zablokovať prístup na stránky s obscénnym obsahom alebo s obsahom, ktorý môže ohrozovať národnú bezpečnosť. „Na základe technickej analýzy a platnej legislatívy boli v súvislosti s touto webstránkou podniknuté administratívne opatrenia,“ uvádza sa v interpretácii stanoviska regulátora.

V záujme verejného poriadku a národnej bezpečnosti

Regulátor pri zablokovaní Wikipédia využil zákon, ktorý mu umožňuje zablokovať prístup k jednotlivým stránkam alebo celým webom v záujme zabezpečenia verejného poriadku a národnej bezpečnosti. Turecké ministerstvo telekomunikácii podľa agentúry Reuters tvrdí, že Wikipédia viedla kampaň proti krajine. Niektoré z článkov na serveri údajne účelovo poukazovalo na spojitosti medzi vládou a militantnými skupinami.

„Namiesto koordinovania aktivít proti terorizmu sa server stal zdrojom štvavých informácií, ktoré poškodzujú Turecko na medzinárodnej scéne,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva, ktoré zverejnila štátna tlačová agentúra Anadolu. Wikipédiu bude regulátor blokovať dovtedy, kým z nej nebude odstránený sporný obsah. To pri zásadách transparentnosti, ktorými sa Wikipédia riadi znamená, že prístup bude zablokovaný dlhodobo. Finálny verdikt o permanentnom zablokovaní alebo odblokovaní má priniesť súd, ktorý má na posúdenie celej veci dva dni.

V súčasnosti je pritom blokovaná nie len turecká verzia encyklopédie ale aj ostatné jazykové mutácie. Prístup na web nemožno získať inak než s využitím VPN sietí, ktoré sú v krajine takisto blokované.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #cenzúra #Wikipedia