Tip: Zapamätajte si viac s aplikáciami, ktoré prepoja vaše myšlienky

Vyskúšajte aplikácie, ktoré vám pomôžu vytvoriť si myšlienkové mapy a pomocou diagramov nájsť súvislosti medzi rôznymi procesmi a udalosťami.

07.05.2017 07:00
coggle Foto:
Ilustračné foto (aplikácia Coggle)
debata

Veľa zabúdate alebo vám časom unikajú súvislosti medzi vecami a udalosťami? Možno práve vám by mohli pomôcť špeciálne aplikácie na „spájanie“ myšlienok. Takzvané „mind mapping“ aplikácie pomocou vláken vytvárajú rôzne spojitosti medzi pojmami. Tak, aby ste sa napriek rozvetveným prepojeniam nestratili. A ak sa aj stratíte, ľahko zistíte čo s čím súvisí.

Kľúčom k úspechu sú myšlienky zoradené v diagrame

Diagram myšlienok a nápadov je možné ľubovolne rozširovať a rozvetvovať, podobne ako na firemných „brainstormin­gových“ mítingoch. Inak povedané ku každej myšlienke, ktorá začína jedným slovom, možno priradiť ďalšie a ďalšie. Bez toho, aby ste „stratili niť“. A aby nadpis článku nebol nijako zavádzajúci, pamäť vám aplikácie síce nezlepšia, no pomôžu vám s koncentráciou a s lepším organizovaním myšlienok. Okrem slovných spojení je do diagramov obvykle možné pridávať fotografie, náčrty, odkazy na súbory alebo webstránky. V niektorých prípadoch je možné koncept uložiť aj do cloudu a myšlienky potom spájať na mobile alebo na druhom počítači v práci. Bezplatné aplikácie však často touto funkciou nedisponujú a diagramy nie je možné exportovať a ukladať inam než na disk.

Pomôžu aj pri prestavbe domu a bytu

Na úvod ešte zopár príkladov. Ak by ste sa napríklad chceli rýchlo zorientovať v politike, môžete si vytvoriť zoznam politických strán, ich hlavných predstaviteľov a spojiť si kto je s kým v koalícii, kto je na čele ministerstva a podobne. Pri plánovanej stavbe či prestavbe domu si zas môžete vytvoriť chronológiu úkonov, vďaka čomu na nič nezabudnete. Pri prerábke potom nebudete robiť jednu vec dvakrát len preto, že ste zabudli na predošlý úkon. No a napokon v práci sa zas môžete rýchlo zorientovať v komplikovaných firemných procesoch.

XMind

Je snáď najobľúbenejším zástupcom tohto typu aplikácií. Takisto patrí k najdrahším, aj keď ponúka bezplatnú verziu alebo lacnejší variant pre neziskové organizácie a školy. V bezplatnej verzii je možné vytvárať všetky druhy diagramov a synchronizovať ich s cloudom. Chýba však možnosť exportovania do PDF súborov, Wordu alebo Excelu. Tieto funkcie sú dostupné vo verzii Plus (69 eur) alebo Pro (89 eur).

Aplikácia XMind Foto: XMind
Xmind, Mind Map Aplikácia XMind

Cena: zadarmo, 69 až 89 eur

Dostupnosť: Windows, macOS, Linux

MindNode

Hneď v úvode – aplikácia dostupná len pre zariadenia Apple a je platená. Na druhej strane jej používanie je veľmi jednoduché, intuitívne a bez rušivých elementov a množstva „zbytočných“ funkcií. Vlákna je možné odlíšiť rôznymi farbami a prepojenia medzi položkami vytvárať jednoduchým potiahnutím vlákna k inému slovu.

MindNode Pro Foto: IdeasOnCanvas
MindNode Pro MindNode Pro

Cena: 30 dolárov

Dostupnosť: macOS

Coggle

Jednoduchý, prehľadný nástroj, ktorý je s viacerými obmedzeniami možné používať aj zadarmo. Samostatná aplikácia dostupná ale nie je, všetky diagramy sa vytvárajú online a ukladajú do cloudu. Zadarmo je možné vytvoriť len tri súkromné diagramy, ku zvyšným bude mať prístup ktokoľvek. Neobmedzené množstvo súkromných diagramov je dostupné v platenej verzii nástroja (od 5 dolárov mesačne). Spomedzi viacerých nástrojov, ktoré sme mali možnosť vyskúšať, má Coggle najlepší pomer ceny a funkcií. Prostredie je navyše veľmi intuitívne, bez množstva zbytočných nástrojov.

Aplikácia Coggle Foto: Coggle
Coggle, Mind Map, Aplikácia Coggle

Cena: zadarmo, 5 až 8 dolárov mesačne

Dostupnosť: cloud

Ďalšie alternatívy:

Freemind – zadarmo (Windows, macOS, Linux)

MindMeister – zadarmo + platený variant (online, iOS, Android)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #MindNode #AppkyzVATky #Mindmapping #Brainstorm #Xmind