Blokovať nevhodné príspevky nestačí. Facebook ich musí zmazať

Podľa rakúskeho súdu nie je dostatočné, aby urážlivé a nenávistné príspevky Facebook len zablokoval. Mal by ich automaticky zmazať, aby neboli prístupné v iných krajinách.

10.05.2017 07:00
Facebook, logo, smartphone Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Rakúsky súd Facebooku nariadil, aby urážlivé a nenávistné príspevky rovno zmazal. Ich zablokovanie vraj nestačí. Súd sa problémom začal zaoberať po tom, čo predsedkyňa Strany zelených po sociálnej sieti žiadala, aby boli zmazané vulgárne komentáre, ktoré jej adresoval neznámy človek s falošným účtom. Informoval o tom server BBC.

Rozhodnutie viedenského súdu by mohlo mať podľa odborníkov medzinárodný dopad. Rovnako by sociálna sieť musela postupovať aj v iných európskych krajinách, respektíve by mala zmeniť to, ako a kde sa budú podobné príspevky zobrazovať. V rozsudku sa uvádza, že blokovanie komentárov a príspevkov výhradne Rakúsku, avšak s ich dostupnosťou v iných krajinách, nie je dostatočným opatrením. Zmeniť tieto pravidlá by podľa súdu nemal byť problém.

Facebook nechce byť vydavateľom, ale len sprostredkovateľom

Facebook na svoju obhajobu tvrdí, že nenesie zodpovednosť za to, čo užívatelia na sieť napíšu a aké príspevky medzi sebou šíria. Táto argumentácia je analógiou k tomu, že sociálna sieť nechce byť označovaná ako vydavateľ, pretože by z toho pre ňu vyplývali viaceré obmedzenia a povinnosti. A to aj napriek tomu, že pre mnoho ľudí je Facebook obľúbeným (a často aj jediným) zdrojom informácií zo sveta. Očakáva sa preto, že za to, aké informácie sa na nej šíria, preberie plnú zodpovednosť, čomu sa však Facebook dlhodobo vyhýba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #facebook #extrémizmus #blokovanie obsahu