Spojené štáty plánujú vykázať notebooky aj pri letoch z Európy

Žiaden notebook a tablet na palube lietadla. Spojené štáty plánujú rozšíriť bezpečnostné opatrenia aj pri transatlantických letoch z Európy. Definitíva však ešte nepadla. Trumpova administratíva by mohla zmeny ohlásiť do niekoľkých týždňov.

11.05.2017 09:00
lietadlo, lietanie, cestovanie, runway,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Cestovanie do Spojených štátov môže byť komplikovanejšie aj pre Európanov. Trumpova administratíva zvažuje rozšírenie pravidla „žiaden notebook na palube“ aj pre lety z kontinentálnej Európy a Veľkej Británie. Práve Veľká Británia je pre väčšinu transatlantických letov prestupnou stanicou.

Notebook a tablet na prenos výbušnín

Zariadenia väčšie než smartfón Spojené štáty v marci vykázali z paluby všetkých lietadiel, ktoré do krajiny smerovali prevažne z Blízkeho východu a niektorých afrických krajín. Odvolávali sa najmä na hrozbu terorizmu, keď tablety a notebooky by mohli atentátnici využiť na prenos výbušnín.

Krátko po tom, čo nové pravidlá vstúpili do platnosti, niektorí blízkovýchodní prepravcovia oznámili obmedzenie počtu priamych letov do Spojených štátov. Spoločnosť Emirates napríklad znížila počet letov až o pätinu, keďže mnohí pasažieri si namiesto priameho letu radšej rezervovali prestupné lety z Európy, s cieľom vyhnúť sa spomínaným obmedzeniam. To zároveň nahrávalo americkým prepravcom, ktorí lietajú medzi Európou a USA.

Môže za tým byť aj ekonomický motív

„Ak to Trumpova administratíva so svojimi motívmi myslí vážne, potom musí byť konzistentná. Na rozdiel od letov z Blízkeho východu, sú ale transatlantické lety mimoriadne dôležité pre amerických prepravcov,“ píše The Economist. Spoločnosti American Airlines, United a Delta mali preto na pravidelných stretnutiach s predstaviteľmi vlády lobovať proti plánovaným zmenám. „Ak pasažieri Delta a United dostanú na rozdiel od pasažierov Lufthansy a British Airways výnimku, bude jasné, aké sú skutočné motívy týchto opatrení,“ dopĺňa The Economist s narážkou na čisto ekonomické motívy.

Podľa serveru CBS by o nových opatreniach mali zástupcovia Ministerstva vnútornej bezpečnosti verejnosť informovať v priebehu niekoľkých týždňov. Opatrenia následne budú uplatňované s okamžitou platnosťou. Zatiaľ však nevedno či len jednostranne alebo aj pri spiatočných letoch do Európy.

Požičaný notebook zväčša nevystačí

Zmeny v prepravných podmienkach sa najviac dotknú obchodných cestujúcich, ktorí mali vo zvyku pracovať aj na palube lietadla. Niektorí blízkovýchodní prepravcovia cestujúcim v prvej a biznis triede požičiavajú vlastné notebooky počas celej dĺžky letu, čo ale nekompenzuje komplikácie spojené s použitím vlastných programov a dát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Spojené štáty #let #transatlantický let