Budúcnosť parkovania? Autá bez vodiča si parkovacie miesto vysúťažia

Kto ponúkne viac, ten získa parkovacie miesto. Aj tak by mohlo vyzerať parkovanie v budúcnosti. Americký startup predstavil technológiu, ktorá môže mať uplatnenie až o niekoľko rokov či desaťorčí.

17.05.2017 07:00
Parkovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Preplnené cesty a ešte plnšie parkoviská trápia väčšinu veľkých miest. Vybudovať nové diaľnice a obchvaty alebo vytvoriť nové parkovacie miesta zväčša nestačí. Verejná doprava je až ďalšou z radu možností, ktoré ľudia v preprave využívajú. Pri autonómnych vozidlách, o ktorých prognostici hovoria ako o doprave budúcnosti, môže byť otázka parkovania ešte pálčivejším problémom. Parkovísk je, a aj vždy bude, málo a nájsť miesto, kam auto na pár hodín odstaviť, môže v konečnom dôsledku trvať večnosť. Americký startup Val.ai prišiel s nápadom, aby si autá svoje parkovacie miesto vysúťažili. Inováciu predstavil na veľtrhu nápadov TechCrunch Disrupt NY.

Ako by takáto súťaž prebiehala? Po tom, čo vozidlo dorazí na miesto určenia, bude mať k dispozícii zoznam voľných a obsadených parkovacích miest v okolí, ktorých cena ale nebude pevná. Budú si ju môcť vysúťažiť. Vozidlo, ktoré parkovacie miesto obsadilo, dostane ponuku od iného vozidla, ktoré práve hľadá parkovanie. Ak je cena prijateľná, miesto mu uvoľní.

Tento scenár je možno futuristický a nezodpovedá realite, no cieľom Val.ai je vytvoriť systém, ktorý prinesie efektívne parkovanie a navigáciu vozidiel. To má pomôcť nie len pri parkovaní ale aj zredukovaní dopravy a preťaženia ciest na únosné minimum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #autonómne vozidlá #autá bez vodiča