Orange predstavil paušály Go. Základný balík má len 100 MB dát

Orange po roku opäť predstavil novú ponuku paušálov. Súčasťou paušálov je len 100 MB dát, ku ktorým pripočíta bonusové megabajty, využiteľné len na Slovensku. Aj keď operátor hovorí o prehľadnejších balíkoch, v skutočnosti má jeho ponuka viacero úskalí.

18.05.2017 09:15
roaming, SIM, volania, dáta, európska únia, SIM... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Kvôli európskemu roamingu sa mnoho operátorov uchyľuje k rôznym kreatívnym riešeniam, ktoré majú vo výsledku minimalizovať ich „škody“. Robia tak aj napriek riziku, že to poškodí ich reputáciu, zákazník bude z nového konceptu v rozpakoch a vynovenej ponuke neporozumie. V upravených, či dokonca úplne nových paušáloch, zavádzajú obmedzenia vzťahujúce sa nie len na volania, ale najmä na objem prenášaných dát v roamingu. Pomáhajú si pri tom rôznymi trikmi, ktoré síce môžu byť vo výsledku nevýhodné, no sú v súlade s reguláciou.

Rozpačitá ponuka Orangeu nie je prehľadná a má viacero úskalí

Orange v týchto dňoch predstavil úplne nové paušály Go, ktorými nahradí ponuku len z minulého roka. Nová ponuka však nie je príliš prehľadná a na prvý pohľad ani atraktívna. Najviac v nej kontrastuje objem predplatených dát, platných tak pre Slovensko ako aj EÚ. V najnižšom 5-eurovom programe pritom k dispozícii nie sú žiadne dáta, pri 10 a 15 eurových programoch je ich objem neobmedzený, avšak len s „nepoužiteľnou“ rýchlosťou 64 kbit/s (oboma smermi), a to na Slovensku a v EÚ.

Ako upresnila hovorkyňa Orange Slovensko, Alexandra Piskunová, „mová ponuka paušálov Go nie je o regulácii, nie sú to ani roamingové paušály. Touto ponukou Orange od 17.5. rozširuje svoje portfólio existujúcich paušálov Flex a Max. Okrem toho, že obsahujú dostatočný obsah, ktorým pokryjú komunikačné potreby zákazníkov na slovenskom trhu, umožňujú zákazníkom aj v EU komunikovať výhodnejšie ako stanovujú pravidlá súčasnej regulácie platnej do 14.6., či už formou bezplatných volaní a sms alebo dát s takmer 85% zľavou.“ Orange v ponuke zachová aj produktové portfólio Flex a Max. V nich sa bude regulácia aplikovať v momente, keď vstúpi do platnosti. „Európsku reguláciu roamingu, ktorá vstúpi do platnosti 15.6.2017, bude Orange Slovensko v plnom rozsahu rešpektovať. O všetkých ponukách platných po 15.6., čiže v čase, keď vstúpi regulácia do platnosti, budeme informovať,“ dodala Piskunová.

Vyššie programy predplatené dáta pre Slovensko a EÚ obsahujú, no len v základnom objeme 100 Megabajtov. Ďalšie dáta Orange ponúka vo forme akéhosi bonusu. Bonusové dáta je možné použiť len na Slovensku, alebo s 9-centovým doplatkom (za 1 MB) aj v EÚ. Bonusové dáta je možné aj navyšovať a to aj pred ich úplným prečerpaním. Pri 20-eurovom programe s 500 MB bonusom zákazník za rovnaký objem dát nad rámec zaplatí 3 eurá. Pri vyšších programoch zaplatí rovnakú sumu za 1 gigabajt naviac. Výhodou týchto spoplatnených doplnkových dát je skutočnosť, že ich je možné využiť aj v roamingu a bez doplatku.

Len nepraktických 100 MB bezplatných dát v EÚ

Pri dátach Orange využil aj ďalší trik, ktorý si zákazník môže všimnúť až vo vyúčtovaní. Pri surfovaní sa megabajty najprv odpočítavajú zo 100 MB balíka, z dokúpených dát a až následne z bonusu. Pri ceste do zahraničia potom zákazník v praxi žiadne dáta zadarmo získať nemusí, ak už základný balík spotreboval na Slovensku. Operátor mu v zahraničí bude automaticky účtovať 9 centov za megabajt z bonusového balíka, za predpokladu, že si nezakúpil dáta navyše, ktoré majú pri spotrebe prioritu, a pri ktorých Orange neúčtuje roamingové doplatky.

  Go 5€ Go 10€ Go 15€
Volania do všetkých sietí v SR, v rámci EÚ 1 3 5
Predplatené minúty na ostatné čísla v Orangei, do ostatných sietí v SR, do EÚ, USA, Kanady a v rámci EÚ 50 100 150
Prichádzajúce hovory v EÚ zadarmo zadarmo zadarmo
Dáta žiadne 64 kbit/s 64 kbit/s
Dáta na dokúpenie žiadne 100 MB/1€ 100 MB/1€
Cena 5€ 10€ 15€
  Go 20€ Go 25€
Nekonečné volania v Orange 5 čísel áno
Predplatené minúty na ostatné čísla v Orangei, do ostatných sietí v SR, do EÚ, USA, Kanady a v rámci EÚ 200 250
Prichádzajúce hovory v EÚ zadarmo zadarmo
Internet v mobile v SR a EÚ 100 MB 100 MB
Bonusové dáta na čerpanie v SR, v EÚ s príplatkom 9 centov/MB 500 MB 1 GB
Mesačný poplatok 20€ 25€
  Go 30€ Go 40€ Go 65€
Volania do všetkých sietí v SR, v rámci EÚ neobmedzene neobmedzene neobmedzene
Predplatené minúty na volania do EÚ, USA a Kanady 500 1000 neobmedzene + svet
Prichádzajúce hovory v EÚ zadarmo zadarmo zadarmo
SMS neobmedzene SK/EÚ Neobmedzene SK/EÚ/svet
Internet v mobile v SR a EÚ 100 MB 100 MB 100 MB
Bonusové dáta na čerpanie v SR, v EÚ s príplatkom 9 centov/MB 2 GB 6 GB 10 GB
Mesačný poplatok 30€ 40€ 65€

SMS už nie sú súčasťou všetkých balíkov. Platí sa za ne navyše

Všetky paušály, vrátane toho najnižšieho, majú predplatené minúty na volania na Slovensku, do EÚ, USA a Kanady, a takisto v rámci roamingu EÚ. Pri 5-eurovom programe je napríklad k dispozícii 50 minút. „Všetky paušály s mesačným poplatkom od 30 eur obsahujú nekonečné volania do všetkých sietí v rámci Slovenska a takisto v rámci Európskej únie,“ uviedol Orange. Ďalším špecifikom nových programov je absencia SMS správ. Okrem dvoch najvyšších variantov (za 40 a 65 eur) žiaden paušál SMS správy neobsahuje. Zákazník si ich môže dokúpiť v samostatnom balíku za euro (100 SMS/MMS v SR a do EÚ) alebo 2 eurá (neobmedzené SMS/MMS v SR a EÚ).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Orange #roaming #mobilný operátor #Orange Go #mobilný paušál