Facebook pri kúpe WhatsApp zavádzal. EÚ mu udelila vysokú pokutu

Facebook pri schvaľovaní kúpy komunikačnej platformy WhatsApp poskytol EÚ zavádzajúce informácie. Obhájiť sa nedokázal a Európska komisia mu preto udelila pokutu vo výške 110 miliónov eur.

18.05.2017 09:45
Facebook, Mark Zuckerberg Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Facebook v záujme rýchleho a bezproblémového schválenia kúpy komunikačnej platformy WhatsApp zavádzal. Európskej únii poskytol nepravdivé informácie o tom, že automaticky nedokáže a ani v budúcnosti nebude môcť identifikovať a spojiť užívateľov služby WhatsApp s ich účtami na Facebooku. O dva roky však sprístupnil nástroj, ktorý presne toto dokáže.

WhatsApp potom v oficiálnom vyhlásení uviedol, že bude zdieľať informácie o užívateľoch s materskou spoločnosťou (Facebookom), čím v podstate priznal, že osobné údaje ako je telefónne číslo alebo informácie o používanom zariadení môžu byť použité na cielenú reklamu a vylepšovanie produktov na Facebooku.

Obhájiť sa nedokázal

Facebooku hrozila pokuta vo výške jedného percenta z ročných tržieb. Keďže Európsku komisiu firma do konca januára nepresvedčila, bola jej udelená pokuta vo výške 110 miliónov eur. „Komisia konštatuje, že na rozdiel od vyhlásení Facebooku v procese schvaľovania akvizície v roku 2014, si zodpovedné osoby boli vedomé technických možností pri automatickej identifikácie užívateľov Facebooku a WhatsApp,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení Európskej komisie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #facebook #Whatsapp