EÚ plánuje viac nahliadnuť do súkromia ľudí. Pripravuje nové zákony

Európska komisia plánuje posilniť právomoci vyšetrovateľov a polície, ktorí budú môcť získať dáta o užívateľoch prakticky okamžite. Cieľom je posilniť boj proti terorizmu.

11.06.2017 07:00
terorizmus, teroristi, islamský štát, zločinec,... Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

V súčasnosti je získanie informácií o užívateľoch od internetových firiem podmienené súdnym rozhodnutím, čo mnohým vyšetrovateľom môže komplikovať ich prácu. V prípade medzinárodného vyšetrovania musí polícia o prístup k dátam v zahraničí žiadať orgány v príslušnej krajine. Európska komisia preto navrhuje urýchlený proces, pri ktorom bude môcť polícia konať okamžite a bez obštrukcií. Informovala o tom eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rovnosť žien a mužov, Věra Jourová.

Boj proti terorizmu má posilniť právomoci polície

Návrh Európskej komisie súvisí s prevenciou proti terorizmu a má byť pilierom pri tvorbe príslušnej legislatívy. „Som si istá, že v tieni nedávnych teroristických útokov a zvýšenej hrozby v Európe budú mať ministri viac pochopenia, a to aj v krajinách, v ktorých sa žiadne teroristické útoky neuskutočnili,“ uviedla Jourová pre agentúru Reuters.

S návrhom by sa mali v najbližších dňoch zoznámiť ministri spravodlivosti z členských krajín. Ministri by sa mali na stretnutí dohodnúť na jednotnom postupe a špecifikovať o aké dáta budú môcť príslušné orgány žiadať – či už výhradne len údaje o užívateľoch a ich aktivite alebo aj informácie v širšom kontexte, ktoré umožnia napríklad sledovať ich polohu.

Polícia bude môcť získať údaje o používateľoch bezodkladne

Jourová bude s ministrami diskutovať o troch možných alternatívach legislatívnych zmien. Pri prvej bude môcť polícia v jednom štáte požiadať IT firmu o prístup k dátam priamo, bez toho, aby musela kontaktovať príslušné orgány v krajine, kde IT firma sídli. Druhou možnosťou je zavedenie povinnosti odovzdať dáta polícii v ľubovolnej členskej krajine akonáhle bude firme doručená súdny príkaz.

Tretím, a zároveň najprogresívnejším, je návrh o poskytnutí priameho prístupu polícii k serverom firiem. Vyšetrovatelia teda budú môcť bez obmedzení nahliadnuť k dátam užívateľov a v prípade potreby si ich skopírovať. O tejto možnosti hovorí Jourová len ako o núdzovom kroku, ktorý by ale vyžadoval veľké množstvo bezpečnostných opatrení, aby sa predišlo zneužitiu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #EÚ #Európska komisia #Věra Jourová #ochrana súkromia