Facebook plánuje spoplatniť časť sociálnej siete

Publikovanie článkov na Facebooku by už mohlo vydavateľom zarábať peniaze. Sociálna sieť plánuje spoplatniť vybrané články z platformy Instant Articles.

20.06.2017 07:30
Instant Articles, Facebook Foto:
Facebook predstavil službu Instant Articles pred dvoma rokmi. Vydavateľstvám a tvorcom obsahu ponúka nový domov pre ich články.
debata (2)

Užívatelia Facebooku si zvykli na to, že všetko dostanú takmer zadarmo. Napokon platia svojim súkromím, do ktorého nechajú sociálnu sieť nahliadnuť. Onedlho by mohli platiť aj za čítanie článkov od vybraných vydavateľov, ktorí sa spoplatnenia dlhodobo dožadovali. Podľa denníka The Wall Street Journal by mala byť nová platobná brána spustená do konca roka 2017.

Predplatné bude súčasťou platformy Instant Articles, ktorú Facebook predstavil pred dvoma rokmi v snahe udržať užívateľov na sociálnej sieti čo najdlhšie. Pri čítaní článkov im ponúka určitý komfort, keď nemusia opustiť platformu a všetky články si môžu prečítať priamo v nej. Články sa vo výsledku načítavajú rýchlejšie a majú jednotné rozhranie. Po dvoch rokoch však môže byť ich čítanie spoplatnené rovnakým spôsobom ako na stránkach vydavateľa.

Zopár článkov zadarmo, ostatné už len s predplatným

To znamená, že určitý počet článkov získa užívateľ zadarmo, za zvyšné si už bude musieť zaplatiť. To má svoje výhody aj nevýhody. V prvom rade zaplatí len raz bez ohľadu na počet denníkov a magazínov, ktorých články číta. Na druhej strane sa nebude môcť plateniu vyhnúť, keďže bude musieť byť na Facebooku prihlásený. Pri čítaní článkov niektorých denníkov je napríklad možné obísť obmedzenia v počte voľných článkov vymazaním pamäte cache alebo použitím anonymného režimu v prehliadači.

Zatiaľ nie sú známe žiadne detaily o prihlásení k predplatnému, spôsobe, akým bude medzi vydavateľmi prerozdeľované a aká bude marža Facebooku. Ako píše The Wall Street Journal, najprevdepodobnejší je model, pri ktorom užívateľ za mesiac získa 10 článkov bezplatne a ďalšie bude môcť čítať až po zaplatení predplatného. Vydavatelia sa budú môcť tiež rozhodnúť, ktoré články ponúknu zadarmo, a ktoré budú dostupné len po zaplatení. Predplatiť si prístup bude možné buď priamo cez platformu Instant Articles alebo cez obchod Google Play a App Store. Druhý variant je však menej pravdepodobný, keďže cez aj Apple a Google majú vysokú, až 30 percentnú, maržu pri predaji digitálnych produktov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #predplatné #Instant Articles #vydavatelia