Teror na YouTube má skončiť. Google na pomoc povolá umelú inteligenciu

Google plánuje precíznejšie odhaľovať videá, ktoré môžu radikalizovať extrémistov. Umelá inteligencia ich sama zablokuje.

20.06.2017 10:30
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Technologické firmy sa v budúcnosti budú viac spoliehať na umelú inteligenciu. Najprv ju však musia naučiť viacerým husárskym kúskom. Google ju pri zmienke boja proti terorizmu na YouTube postavil na prvé miesto. Vďaka strojovému učeniu by mali systémy automaticky upozorniť na videá podporujúce terorizmus a násilie. „V našich službách by nemalo byť miesto pre terorizmus. Celé odvetvie vrátane nás si musí priznať, že je potrebné urobiť oveľa viac a ihneď,“ píše Google na svojom blogu.

Teroristov bude odhľaovať umelá inteligencia

Najväčším problémom v súvislosti so strojovým učením je navrhnúť taký algoritmus, ktorý dokáže spoľahlivo odlíšiť propagandu od obyčajného spravodajstva alebo aktivizmu. Vždy pritom záleží od kontextu. Video môže glorifikovať násilie, no takisto môže byť súčasťou reportáže, ktorá na násilie len upozorňuje. „Za pomoci video analýzy sme v priebehu šiestich mesiacov identifikovali a odstránili viac ako 50 percent obsahu týkajúceho sa terorizmu,“ upresňuje technologický gigant. Ďalším krokom je naučiť to systémy, ktoré obsah identifikujú a aj odstránia rýchlejšie.

Firma plánuje vyškoliť ľudí, ktorí jej budú pomáhať posudzovať, či sporné videá majú byť odstránené alebo ponechané na YouTube. V praxi to znamená, že Google bude hľadať posily nie len v anglicky hovoriacich krajinách ale aj v neziskových organizáciách z celého sveta. Spolupracovať bude aj s protiteroris­tickými organizáciami, ktoré dokážu odhaliť obsah, ktorý môže extrémistov radikalizovať. Vyškolení ľudia sú na rozdiel od verejnosti, ktorá môže videá takisto nahlasovať, omnoho spoľahlivejší. Videá vraj dokážu správne vyhodnotiť až v 90 percentách prípadov.

Google môže prísnejší aj k tvorcom videí

Prísnejší bude Google aj na videá, ktoré porušujú zmluvné podmienky a základné etické normy. Potrestať môže napríklad tvorcov, ktorí vo videách hovoria o nadradenosti rasy alebo hanobia náboženstvo a náboženské symboly. V budúcnosti takéto videá nemusia tvorcom zarábať peniaze, môžu v nich byť zakázané komentáre a YouTube ich nemusí odporúčať bez ohľadu na to ako veľmi sú populárne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Google #YouTube #ISIS