Severokórejská firma musí hackerom vyplatiť miliónové výkupné

Severokórejská firma sa nechala vydierať hackermi. Za kľúč k zašifrovaným súborom zaplatila rekordnú sumu 1 milión dolárov.

25.06.2017 14:40
hackeri, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Severokórejská hostingová firma Nayana doplatila na svoju nedbanlivosť. Na serveroch používala neaktualizovanú verziu Linuxu so systémovým jadrom ešte z roku 2008. Útočníkom sa podarilo viac ako 150 serverov infikovať ransomvérom Erebus, ktorý zašifroval dáta viac ako 3400 klientom. Následne požadovali výkupné vo výške približne 4,4 milióna dolárov zaplatené vo virtuálnej mene bitcoin.

Napriek varovaniam bezpečnostných expertov sa firma rozhodla s hackermi vyjednávať, čoho výsledkom bolo zníženie výkupného na pol milióna dolárov. Na poslednú chvíľu si to však hackeri rozmysleli a výšku výkupného zdvojnásobili. Jeden milión by mala Nayana zaplatiť v troch splátkach.

Hackeri si doposiaľ pri útokoch ransomvérom vyberali ľahšie ciele. Útočili zväčša na počítače jednotlivcov, kde mali väčšiu pravdepodobnosť, že získajú aspoň časť výkupného. Útok na Nayanu je ale ukážkou toho, že jednorazová korisť môže byť oveľa väčšia než len v rádoch stoviek dolárov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #hackeri #ransomvér #Nayana