Ak letiská sprísnia kontroly, USA opäť povolia používať notebook v lietadle

Pasažieri Etihadu sa vyhnú obmedzeniam na prenos notebooku v príručnej batožine pri cestách z Abú Zabí do Spojených štátov. Emirátska letecká spoločnosť oznámila, že daňou za ústupok budú prísnejšie kontroly batožiny.

04.07.2017 12:14
lietadlo, letisko, hluk Foto:
Ilustračné foto
debata

Keď Spojené štáty oznámili, že cestujúcim z arabských krajín zakážu prenášať notebooky a väčšiu elektroniku na palubách lietadiel, letecké spoločnosti zareagovali obmedzením počtu pravidelných letov. Cestujúci sú od marca nútení elektroniku umiestniť do klasickej, a nie príručnej, batožiny. Kontroverzné nariadenie by sa v blízkej dobe mohlo rozšíriť aj na lety smerujúce z Európy. Konečný verdikt však zatiaľ nepadol.

Prvou leteckou spoločnosťou, ktorá našla spôsob, ako svojim pasažierom vrátiť do rúk notebooky pri dlhých zaoceánskych letoch, je emirátsky Etihad. Pri všetkých letoch z mesta Abú Zabí do Spojených štátov bude na palube lietadla možné používať aj väčšiu elektroniku vrátane notebookov. Povolenie amerických úradov dostal Etihad po tom, čo prisľúbil prísnejšie kontroly batožiny pre letoch do USA. V súčasnosti do Spojených štátov každý týždeň vypraví 45 letov.

Doplnkové kontroly na letisku v Abú Zabí majú byť rovnaké tým, ktoré pasažieri absolvujú po prílete do Spojených štátov. Rovnaké opatrenia plánuje zaviesť aj hlavné dubajské letisko.

Zákaz väčšej elektroniky v príručnej batožine Spojené štáty presadili ako reakciu na riziko umiestnenia bomby do tela zariadenia. Zákaz sa od marca vzťahuje na zariadenia, ktorých rozmery sú väčšie ako 16 × 9,3 × 1,­5 centimetra. Výnimku dostali smartfóny a zdravotnícke zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #cestovanie #Spojené štáty #Abú Zabí #príručná batožina