Notebook opäť smie na palubu lietadla. Za cenu prísnejších kontrol

Väčšina leteckých spoločností z moslimských krajín vracia pasažierom možnosť vziať si notebooky na palubu pri letoch do Spojených štátov. Zaplatia za to rozsiahlejšími kontrolami batožiny.

11.07.2017 08:30
lietadlo, paluba, cestujúci, tablet, počítač Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Spojené štáty opäť povolili prenášať väčšie elektronické zariadenia na palube lietadiel pri letoch z moslimských krajín. K leteckým spoločnostiam Etihad, Turkish Airlines, Emirates a Qatar Airways, ktoré splnili požiadavky amerických úradov, sa v týchto dňoch pridali aj Kuwait Airways a Royal Jordanian. Očakáva sa, že marocké, egyptské a saudskoarabské aerolínie budú o niekoľko týždňov disponovať rovnakou výnimkou.

Získanie výnimky je podmienené zavedením prísnejších kontrol na letiskách, ktoré sa prispôsobia americkým štandardom. Takéto kontroly by mali byť identické s tými, ktoré cestujúci môžu absolvovať pri prílete do Spojených štátov. Americké úrady výnimku leteckej spoločnosti udelia zväčša po tom, čo overia úroveň bezpečnostných kontrol na letiskách, ktoré vypravujú pasažierov cestujúcich do Spojených štátov. V prípade Kuwait Airways a Royal Jordanian sa to týka letov z Kuvajtu a Ammánu.

Spojené štáty vylúčili väčšie elektronické zariadenia z lietadiel smerujúcich zväčša z krajín blízkeho východu s väčšinovou moslimskou populáciou v marci tohto roka. Reakciou leteckých spoločností bolo obmedzenie počtu zaoceánskych letov.

Prísnejšie kontroly pri letoch do Spojených štátov sa však netýkajú len arabských krajín. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť Spojených štátov od minulého mesiaca vyžaduje prísnejšie kontroly na 280 letiskách v 105 krajinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Spojené štáty #Blízky východ #batožina