Sieťová neutralita je v USA opäť v ohrození. Firmy protestujú

Viaceré internetové firmy počas jedného dňa spomalili svoje služby, aby verejnosti ukázali, aké môžu byť dôsledky zrušenia sieťovej neutrality, o ktoré sa usiluje Trumpova administratíva.

13.07.2017 07:30
www, world wide web, internet Foto:
Ilustračné foto
debata

Sieťová neutralita je čas od času témou číslo jeden. Zaoberajú sa ňou nie len technologické firmy ale aj vlády po celom svete. Úprava princípu, ktorý zrovnoprávňuje využívanie internetu, je v Spojených štátoch po dvoch rokoch opäť na pretras.

Vďaka sieťovej neutralite sú si všetci rovní

Pojem sieťová neutralita je možné chápať ako rovnosť všetkých služieb, ktoré fungujú na internete, minimálne čo sa ich rýchlosti a dostupnosti týka. Poskytovatelia internetového pripojenia nemôžu zvýhodňovať niektoré služby na úkor iných, a to bez ohľadu na to, koľko dát v sieti prenášajú. Znamená to, že stránka Facebooku sa užívateľovi načíta teoreticky rovnako rýchlo ako stránka Twitteru a ďalších. Aj služby ako ako Netflix a Spotify sú si vďaka sieťovej neutralite rovné a nemusia platiť za to, že po sieti prenášajú neporovnateľne väčšie objemy dát ako iné, menej náročné služby.

Sieťová neutralita hovorí aj o tom, že dáta sa na internete prenášajú rovnakou rýchlosťou a spoplatňované sú rovnako bez ohľadu na to, kto a akú službu poskytuje. Operátori a poskytovatelia internetu si nemôžu vyberať, či nejakú službu uprednostnia a inú zasa obmedzia. V podstate tak možno hovoriť o záväzku, ktorý neumožňuje odstaviť alebo obmedziť služby prenášajúce veľké množstvo dát na úkor tých menej náročných.

Návrh zrušenia sieťovej neutrality je opäť na rokovacom stole

Po dvoch rokoch sa Federálna komunikačná komisia (skr. FCC) opäť zaoberá problematikou sieťovej neutrality a jej možného zrušenia. Administratíva Donalda Trumpa proti nej argumentuje vytvorením slobodného trhu, trhovej konkurencie a zvýšením investícií do telekomunikačnej infraštruktúry. Tomu všetkému údajne sieťová neutralita bráni alebo obmedzuje.

Viaceré americké firmy vrátane Google, Facebooku, Amazonu, Twitteru, Snapchatu alebo AirBnb proti návrhu ostro vystúpili. Niektorí prevádzkovatelia internetových služieb v stredu 12. júla na protest spomalili svoje služby aby verejnosti ukázali, aký konečný efekt môže mať zrušenie sieťovej neutrality a ako ho pocítia bežní používatelia.

Definitíva zatiaľ nepadla a verejnosť vrátane firiem majú niekoľko týždňov na to, aby návrh pripomienkovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #facebook #FCC #sieťová neutralita #internetoví poskytovatelia