Výrobca luxusných mobilov Vertu skrachoval

Mobily pre horných desaťtisíc už Vertu vyrábať nebude. Po dvoch nepodarených reparátoch je napokon firma v likvidácii. Drahé mobily z ušachtilých kovov z trhu nezmiznú. Ponúkať ich budú aj naďalej známe firmy na čele s Apple.

17.07.2017 07:30
vertu, Foto:
Ilustračné foto
debata

To, čo robilo mobily Vertu špeciálnymi, bol ich dizajn, vyhotovenie a nedostupnosť pre bežných ľudí. Vertu bolo od svojho založenia symbolom luxusu. Na svoj vrchol však firma dosiahla pred niekoľkými rokmi. Potom nastal už len očakávaný pád. Pôvodom britskú značku nezachránil ani noví vlastníci. Vertu napokon skrachovalo.

Nie technológie a výbava, ale šperky

Mobily Vertu si ľudia nekupovali kvôli technológiám, výbave alebo špeciálnym vlastnostiam. Ak by tomu tak bolo, kvôli podpriemerným parametrom a zaostalému hardvéru by si nikdy na trhu nenašli svoje miesto. Pre smotánku z horných desaťtisíc bola značka Vertu najmä funkčným šperkom. Boli to diamanty, zlato a ušľachtilé materiály, ktoré robili mobily špeciálnymi a nedostupnými. Ich cena začínala na takmer 13-tisíc eurách a končila na niekoľkých násobkoch tejto sumy.

Prečo Vertu zlyhalo? Nebol to len technologický pokrok, ktorému sa výrobca nedokázal prispôsobiť, ale najmä silnejúca konkurencia. Na prvý pohľad pritom Vertu žiadny konkurentov nemalo. V skutočnosti sa mu do remesla zamiešali značky ako Apple s rôznymi limitovanými edíciami mobilov, hodiniek a iných doplnkov. Tie okrem najnovšieho hardvéru a silnej a známej značky (ktorá už sama o sebe má punc luxusu) majú presne to, čím sa ich majiteľ môže odlíšiť od bežných ľudí. Namiesto hliníka majú šasi vyrobené napríklad z ružového zlata. Ak to niekomu nestačí, môže si mobil známej značky kúpiť od jednej zo šperkárskych firiem.

Očakávaný a nezvratný pád na dno

Krach Vertu pripraví o prácu takmer 200 zamestnancov, ktorí sa podieľali na vývoji a poskytovali majiteľom podporu. V poradí druhý majtieľ už značke neveril a v marci ju preto odpredal tureckému investorovi Hakanovi Uzanovi. Ani jemu sa však nepodarilo vrátiť Vertu tam, kam pôvodne patrilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #šperky #Vertu