Austrálska vláda plánuje nahliadnuť do šifrovanej komunikácie

Zákony matematiky nemajú prednosť pred zákonmi Austrálie, tvrdí premiér Malcolm Turnbull. Vláda pripravuje novú legislatívu, ktorá má firmy prinútiť pozmeniť spôsob, akým šifrujú komunikáciu medzi užívateľmi.

17.07.2017 11:30
hackeri, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Pokúšali sa už o to viaceré štáty. Čína, Rusko, Brazília ale aj Spojené štáty chceli od technologických firiem, aby im umožnili nahliadnuť do zdrojových kódov svojich produktov, či dokonca do komunikácie medzi užívateľmi. Vlády v týchto krajinách našli spoločného menovateľa problémov – medzinárodný terorizmus a ohrozovanie bezpečnosti. Platí všeobecný úzus, že tak ako si bežní ľudia medzi sebou posielajú správy, ktoré nemôže čítať nikto iný okrem odosielateľa a adresáta, tak môžu medzi sebou komunikovať aj teroristi a extrémisti. Bez toho, aby sa museli obávať odhalenia. Argumenty o ochrane súkromia by mali ísť podľa advokátov zmien v legislatíve bo­kom.

Šifrované správy údajne oslabujú bezpečnosť krajiny

Ku krajinám, ktoré sa usilujú donútiť technologické firmy k spolupráci, sa v týchto dňoch pridáva aj Austrália. Austrálska vláda plánuje pripraviť legislatívu, ktorá by firmy ako Apple a Facebook prinútili poskytnúť polícii a vyšetrovateľom prístup k šifrovaným správam. Austrálsky premiér, Malcolm Turnbull, argumentuje rovnako ako zástupcovia iných krajín. Šifrovaná komunikácia môže byť využívaná kriminálnikmi a teroristami.

Ak by sa firmy podvolili, museli by zmeniť alebo oslabiť spôsob šifrovania správ. V súčasnosti totiž kvôli šifrovaniu k obsahu správ prístup nemajú. „Firmy by museli zmeniť svoju technologickú architektúru alebo oslabiť šifrovanie. Obe alternatívy sú zlé,“ uviedol pre server BBC profesor Alan Woodward z Univerzity v Surrey. Ak by firmy oslabili šifrovanie alebo urobili svoje produkty „deravými“, rovnako ako polícia by k inak šifrovaným správam mohli získať prístup aj hackeri. Moderná kryptografia zatiaľ nebola prekonaná, no Turnbull zastáva názor, že austrálske právo má prednosť pred zákonmi matematiky. „Zákony matematiky sú veľmi záslužné, ale jediný zákon, ktorý v tejto krajine platí platí je zákon Austrálie,“ uviedol Turnbull pred novinármi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #šifrovanie #Whatsapp #kryptografia