Apple sa prispôsobil čínskej cenzúre. Z obchodu odstránil VPN aplikácie

Aplikácie, ktoré ľuďom umožňujú navštevovať blokované stránky a služby, Apple odstránil zo svojho čínskeho obchodu. Vyhovel tak požiadavke čínskej vlády.

02.08.2017 07:30
čína, blokovanie internetu, baidu, cenzúra Foto:
Ilustračné foto
debata

Takzvané VPN siete (skr. virtuálna privátna sieť) umožňujú mnohým ľuďom zamaskovať aktivitu na internete. V podstate fungujú ako prostredník, vďaka ktorému sa užívatelia k stránkam nepripájajú priamo, ale cez vzdialené servery, ktoré môžu byť umiestnené kdekoľvek na svete. V praxi to znamená, že aj v krajinách, v ktorých má cenzor vždy konečné slovo, môžu navštevovať stránky, ktoré sú inak blokované. To isté platí aj o používaní služieb, ktoré v danej krajine nemusia byť dostupné, ale napríklad v Spojených štátoch áno. VPN siete sú aj preto terčom vlád, ktoré sa usilujú o reguláciu informácií, ktoré sú na internete pre miestnych obyvateľov dostupné. Platí to pre väčšinu arabských krajín, Rusko ale aj Čínu.

Získať prístup k blokovaným stránkam bude ešte náročnejšie

A práve čínsky cenzor požiadal spoločnosť Apple, aby zo svojho obchodu odstránila viac ako 60 VPN aplikácií, ktoré mohli ľudia využívať na prístup k politicky citlivému obsahu. VPN siete miestnym obyvateľom umožňovali prekročiť izolovanú časť internetu kontrolovaného vládou. Takisto vďaka nim mohli využívať viaceré sociálne siete, ktoré cenzor oficiálne blokuje.

Čína oficiálne používanie VPN sietí nezakazuje. Zatiaľ čo firmy VPN siete naďalej využívajú, jednotlivci to budú mať z roka na rok ťažšie. Čínsky minister pre priemysel a informačné technológie v januári oznámil, že firmy, ktoré vyvíjajú VPN siete musia po novom získať od vlády licenciu. Ako uviedol server BBC, požiadavka adresovaná spoločnosti Apple súvisela práve s licenciami, o ktoré väčšina poskytovateľov VPN sietí nepožiadala. Apple ich mal z tohto dôvodu z čínskeho obchodu odstrániť. Nevyhol sa preto kritike a obvineniam z napomáhania pri cenzúre čínskeho internetu.

Musíme rešpektovať zákony krajiny, tvrdí šéf Applu

Šéf Applu, Tim Cook, vo svojom oficiálnom vyhlásení uviedol, že firma nemala na výber. „Samozrejme, najradšej by sme aplikácie z obchodu neodstránili, no, tak ako aj v iných krajinách, v ktorých pôsobíme, musíme rešpektovať miestne zákony.“ Porovnávania s minuloročným prípadom, keď sa FBI dožadovala spolupráce pri odomknutí útočníkovho telefónu, Cook odmieta. V Spojených štátoch vraj bola legislatíva na strane Apple, zatiaľ čo v Číne tomu tak nie je.

Rusko postavilo používanie VPN sietí mimo zákon

Používanie VPN sietí ako aj aplikácie Tor bude po novom protizákonné aj v Rusku. Ruský prezident podpísal parlamentom schválený zákon, ktorý používanie VPN sietí od prvého novembra postaví mimo zákon. Od budúceho roka bude v krajine zakázané aj využívanie komunikačných platforiem, ktoré umožňujú užívateľom vystupovať anonymne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Čína #cenzúra #VPN