Hackeri útočili na ukrajinskú poštu. Znemožnili sledovanie pohybu zásielok

Ukrajinská pošta podcenila zabezpečenie svojich systémov a až dva dni musela vzdorovať rozsiahlym hackerským útokom. Hackeri sa zamerali na systémy umožňujúce sledovanie pohybu zásielok.

11.08.2017 12:30
balíky, eshop, online nakupovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Až dva dni musela ukrajinská pošta (skr. Ukrpošta) čeliť rozsiahlym kybernetickým útokom, ktorých cieľom bolo ochromiť online systémy na sledovanie poštových zásielok. Hackeri využili takzvaný DDoS útok, teda distribuovanú formu útoku, pri ktorom sú na cieľový server zasielané falošné požiadavky z rozsiahleho botnetu, ktorý zahŕňa tisíce či milióny nakazených počítačov. Za bežných okolností takto napadnutý server nestíha reagovať na všetky požiadavky včas, čo má za následok, že sa koncovým užívateľom stránka zobrazí oneskorene alebo vôbec.

Už druhý veľký útok za posledné tri mesiace

Hackeri na Ukrpoštu útočili od pondelka do utorka (od 7. do 8. augusta). Službu na sledovanie zásielok síce z prevádzky nevyradili, no načítanie stránky bolo príliš pomalé a prerušované. Ukrajinská pošta podľa bezpečnostných analytikov dlhodobo podceňuje svoje zabezpečenie. V júni tohto roka ju zasiahol útok ransomvéru NotPetya, ktorý úspešne prenikol aj do systémov ukrajinských televíznych staníc a správcov verejnej dopravy.

„Toto je ukážkou toho, ako akákoľvek organizácia, vrátane tých, ktoré nekomunikujú priamo s koncovými zákazníkmi, môže byť orhozená DDoS útokom. Sofistikované metódy, ktoré útočníci dnes využívajú sú hrozbou pre všetky firmy, ktoré nedisponujú najnovšou ochranou voči DDoS útokom,“ uviedol pre BBC Sean Newman z bezpečnostnej firmy Corero Network Security.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #ddos #hackerský útok #ukrajinská pošta #ukrpošta