Počítače Microsoft Surface prepadli v testoch spoľahlivosti

Tablety a notebooky Surface sú v súčasnosti jednými z najmenej spoľahlivých počítačov. V priebehu dvoch rokov sa pokazila v priemere až štvrtina zariadení.

14.08.2017 08:00
Surface Laptop, Microsoft Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Microsoft Surface Laptop)
debata

V priemere každé štvrté zariadenie Surface od Microsoftu sa v priebehu dvoch rokov pokazí. Také sú závery renomovanej spotrebiteľskej organizácie Consumer Reports, ktorá kvôli neštandardne vysokej poruchovosti zmenila svoje stanovisko a stiahla odporúčania na kúpu notebookov a tabletov Microsoft Surface. Organizácia svoje rozhodnutie obhajuje tým, že 25-percentná poruchovosť je príliš vysoká a na míle vzdialená priemernej poruchovosti zariadení iných značiek. Surface v spoľahlivosti zaostáva za zariadeniami Apple až o 15 percentu­álnych bodov.

Najmenej spoľahlivé počítače na trhu?

Consumer Reports v rámci vlastného prieskumu oslovila 90-tisíc majiteľov zariadení Surface. Približne štvrtina z nich informovala o problémoch s hardvérom, ktoré sa objavili už počas prvých dvoch rokov používania. „Consumer Reports mení svoje stanovisko a sťahuje odporúčania pre štyri notebooky Microsoft. Takisto už nemôže odporúčať žiadne ani iné notebooky alebo tablety Microsoft kvôli ich veľmi nízkej očakávanej spoľahlivosti v porovnaní s inými značkami,“ píše organizácia vo svojej správe. Vo výsledku tak neodporúča zariadenia s odpojiteľnou klávesnicou (Surface Pro a Surface Book) ako aj klasické notebooky Surface.

Microsoft so závermi spotrebiteľskej organizácie nesúhlasí. „Skutočný počet vrátených a reklamovaných zariadení sa výrazne líši od očakávanej poruchovosti, o ktorej informuje správa Consumer Reports. Neveríme, že tieto poznatky presne vypovedajú o reálnych skúsenostiach, ktoré majú majitelia zariadení Surface.“

V spoľahlivosti zaostávajú aj ďalšie firmy

Napriek tomu, že stredobodom pozornosti sa stal Microsoft, niektoré konkurenčné značky majú takisto problémy so spoľahlivosťou svojich výrobkov. Podľa Consumer Reports je v tesnom závese za Microsoftom napríklad Toshiba (24-percentná poruchovosť) a Dell (22-percentná poruchovosť). Naopak, najlepšie pri dlhodobom používaní obstál Apple, ktorého výrobky zákazníci reklamujú len v 10 percentách prípadov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Microsoft #tablet #Consumer Report #Surface