Google platí miliardy za privilegovaný vyhľadávač v iOS

Cena, ktorú musí Google zaplatiť za to, že Apple uprednostní jeho vyhľadávač v operačnom systéme iOS každoročne stúpa. Za tri roky sa vyšplhala na trojnásobok.

18.08.2017 07:30
Google, iPhone, vyhľadávač, mobil, internet Foto:
Ilustračné foto
debata

Je to obrovský biznis, vďaka ktorému Apple zarobí miliardy dolárov ročne. Stačí, že v mobilnom operačnom systéme iOS uprednostní konkrétny vyhľadávač. Google mu za túto exkluzivitu platí podľa odhadov analytikov až 3 miliardy dolárov. Cena pritom každoročne stúpa. V roku 2014 Google platil len tretinu tejto sumy.

Pre Apple sú spomínané tri miliardy v podstate čistým ziskom, ktorý výrazne navyšuje každoročné jeho príjmy. „Google môže mať až 5-percentný podiel na celkovom čistom zisku Apple,“ tvrdí analytik Toni Sacconaghi zo spoločnosti Bernstein.

Takýto obchod je výhodný pre obe strany. Google si vďaka nemu zabezpečil príjem z reklamy u svojho hlavného konkurenta. Vyhľadávanie zo zariadení so systémom iOS sa podieľa približne polovicou na celkových príjmoch z mobilného vyhľadávania Google. Niet preto pochýb, že Google si bude za exkluzivitu platiť naďalej, a to napriek tomu, že Apple by jeho vyhľadávač uprednostnil, aj keby Google z dohody vycúval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #vyhľadávač #iOS