Hackeri dokážu zmeniť pulz človeka. Kvôli chybe v kardiostimulátoroch

Hackeri dokážu kvôli chybe v státisícoch kardiostimulátorov na diaľku ovplyvniť pulz človeka. Zariadenie môžu dokonca aj úplne znefunkčniť alebo zmeniť jeho nastavenia.

03.09.2017 23:00
človek, srdce, kardiostimulátor Foto:
Ilustračné foto
debata

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv FDA upozornil na závažnú softvérovú zraniteľnosť v státisícoch kardiostimulátorov vyrobených americkou firmou Abbott (v minulosti St. Jude Medical). Šesť rôznych typov kardiostimulátorov disponuje bezpečnostnou chybou, ktorú môžu hackeri zneužiť a ovplyvniť tak ich činnosť. Úpravou firmvéru napríklad dokážu nie len umelo ovládať pulz ale kardiostimulátor aj úplne vypnúť a ohroziť tak život pacienta.

“Ak by bol útok úspešný, útočník, ktorý sa nachádza v blízkosti, môže získať prístup k zariadeniu a cez rádiové vlny naň odoslať sériu príkazov, ktoré môžu zmeniť jeho nastavenia alebo ovplyvniť jeho činnosť,” píše v otvorenom liste adresovanom lekárom jeden z predstaviteľov spoločnosti Abbott. Krok FDA je zatiaľ len preventívny, nakoľko neboli hlásené konkrétne prípady neoprávneného prístupu do implantovaného zariadenia.

Pacienti, ktorí takýto kardiostimulátor používajú, budú musieť navštíviť nemocnicu, v ktorej im firmvér bezkontaktne aktualizujú. Navštíviť by však mali nemocnicu, ktorá sa na výmenu kardiostimulátorov špecializuje, a zároveň disponuje aj náhradnými stimulátormi pre prípad, ak by aktualizácia zlyhala a zariadenie prestalo fungovať. To je podľa firmy Abbott síce nepravdepodobné, no vo veľmi malom počte prípadov môžu nastať komplikácie, ktoré by vyžadovali okamžitú výmenu kardiostimulátora za nový.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #hackeri #kardiostimulátor #bezpečnostná chyba