Hackeri už môžu ovplyvniť aj dávkovanie liekov cez infúziu

Stačí súhra viacerých okolností a útočníci môžu využiť niekoľko chýb na to, aby získali prístup k ovládaniu infúznych púmp. Môžu zmeniť alebo úplne zastaviť dávkovanie liekov a krvi.

12.09.2017 18:45
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Nová doba. Hackeri už môžu ovplyvniť aj zdravie pacientov cez nepovolený prístup k zdravotníckym zariadeniam a pomôckam. Len pred niekoľkými dňami sa na internete objavili informácie o vážnej zraniteľnosti v kardiostimu­látoroch vyrobených americkou firmou Abbott. Tentokrát bezpečnostný experti bijú na poplach kvôli bezdrôtovo ovládaným infúznym pumpám MedFusion 4000 od výrobcu Smiths Medical, ktoré sa používajú po celom svete.

Odborník na bezpečnosť Scott Gayou našiel v pumpách až sedem samostatných zraniteľností, vďaka ktorým môžu útočníci získať úplnú kontrolu nad procesom dávkovania liekov, antibiotík a telových tekutín. Ministerstvo vnútornej bezpečnosti Spojených štátov na základe zistení Gayoua vydalo upozornenie týkajúce sa rizikového použitia spomínaných infúznych púmp. Ministerstvo vo svojom upozornení píše, že ktokoľvek, kto zneužije zraniteľnosti v zariadení môže získať prístup k ovládaniu pumpy.

Stačí súhra viacerých okolností

Ako upresnil server BBC infúzne pumpy MedFusion 4000 sa najčastejšie využívajú na dávkovanie liekov a krvi a takisto sú používané aj pri operáciách na dávkovanie anestetík. Výrobca púmp zistenia zobral na vedomie, no zároveň uviedol, že je veľmi nepravdepodobné, aby hackeri objavené zraniteľnosti zneužili. Podľa Smiths Medial je na to potrebná súhra viacerých okolností a riziko je preto veľmi malé. Opravnú aktualizáciu firma plánuje vydať začiatkom budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #hacker #infúzia #hackerské útoky