Antivírus od Kaspersky Lab predstavuje bezpečnostnú hrozbu. V USA ho zakázali

Kvôli podozreniam o možnom napojení spoločnosti Kaspersky Lab na ruskú vládu Spojené štáty zakázali používať jej softvér na vládnych počítačoch. Všetci zamestnanci si ho musia z počítačov odinštalovať.

15.09.2017 11:31
špión, špionáž, hacker, útok, počítač, dáta,... Foto:
Ilustračné foto
debata (22)

Kaspersky Lab patrí so svojimi 400 miliónmi zákazníkov medzi najväčšie bezpečnostné firmy na svete. Jej bezpečnostné produkty používajú nie len koncoví užívatelia ale aj mnohé vládne inštitúcie. S reputáciou firmy už viackrát otriasli obvinenia zo špionáže pre ruskú vládu, ktoré však firma odmietala. Nikdy však nedošlo k tomu, aby vláda niektorého štátu v tejto súvislosti prikročila k tak radikálnym opatreniam ako v súčasnosti Spojené štáty. Vláda v Spojených štátoch zakázala všetkým federálnym agentúram používať bezpečnostný softvér Kaspersky Lab. Vládne organizácie, ktoré softvér doposiaľ používali ho musia do 90 dní odinštalovať a nahradiť iným bezpečnostným produktom.

Kaspersky Lab zo spolupráce s ruskou vládou podozrievali už dlhšie

Ako uviedol denník The Washington Post, americká vláda razantne zakročila kvôli obavám z možného napojenia Kaspersky Lab na štátom podporovanú špionáž a úzke väzby na ruské vládne inštitúcie. Z tohto dôvodu predstavujú všetky produkty Kaspersky Lab bezpečnostnú hrozbu, ktorá by mala byť eliminovaná spomínaným odstránením a nahradením softvéru iným produktom. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť je znepokojené väzbami niektorých predstaviteľov Kaspersky Lab na ruskú špionáž a vládne agentúry a tiež požiadavkami, ktoré podľa ruského práva umožňujú ruským spravodajským agentúram požadovať alebo vymáhať pomoc od Kaspersky Lab pri zachytení komunikácie prechádzajúcej cez ruské siete,” píše sa v oficiálnom stanovisku.

Riziko, že ruská vláda či už z vlastnej iniciatívy alebo s pomocou Kaspersky Lab môže cez produkty Kaspersky získať prístup k informáciám z federálnych agentúr, je údajne natoľko vysoké, že predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. Denník doplnil, že rozhodnutie zakázať Kaspersky Lab na vládnych počítačoch prišlo niekoľko mesiacov po tom, čo bol Kasperky odstránený zo zoznamu schválených dodávateľov softvéru. Úrad, ktorý tak rozhodol, predpokladal, že v produktoch Kaspersky Lab existujú takzvané zadné vrátka, ktoré môžu Kremľu poslúžiť pri získaní prístupu k dátam, na ktorých je Kaspersky nainštalovaný.

Kaspersky Lab vraj postupuje podľa toho, čo mu prikazuje legislatíva

Zakladateľ firmy Eugen Kaspersky sa serveru BBC posťažoval, že rozhodnutie Trumpovej administratívy je neférové. Potvrdil však, že jeho firma postupuje podľa toho, čo od nej v súvislosti s kybernetickou bezpečnosťou vyžaduje ruská legislatíva. Užšie väzby na ruské vládne inštitúcie ale odmieta. “Ak tvrdia (Spojené štáty), že máme silné väzby na ruskú špionáž, tak to odmietame. Spolupracujeme s orgánmi činnými v trestnom konaní po celom svete, v minulosti tiež v Spojených štátoch,” doplnil Kaspersky.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Spojené štáty #Kaspersky Lab #Kaspersky #bezpečnostný softvér