Sťahujete torrenty? Možno pomáhate ťažiť virtuálnu menu

Jeden z najznámejších vyhľadávačov torrentov The Pirate Bay využil nič netušiacich návštevníkov stránky na dolovanie virtuálnej meny Monero. Funkciu zatiaľ vraj len testoval.

17.09.2017 19:00
bitcoin, dogcoin, šifrovanie, algoritmus,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Kontroverzný pirátsky server The Pirate Bay (z angl. pirátska zátoka), ktorý ľudia využívajú na sťahovanie seriálov, filmov, hier a hudby už viackrát čelil existenčným problémom. Prevádzkovatelia nemali ani tak problém s jeho financovaním ako skôr s políciou, ktorá sa ho pokúsila niekoľkokrát úspešne odstaviť. Server sa však vrátil v plnej sile na scénu a aj naďalej je obľúbeným miestom na vyhľadávanie torrentov. Na stránke sa multimédiá nenachádzajú, je však akýmsi agregátorom odkazov, cez ktoré je takýto obsah možné sťahovať.

Netradičný spôsob ako využiť počítače nič netušiacich návštevníkov

Prevádzkovateľ webu The Pirate Bay, ktorému neustále rastie návštevnosť a teda aj prevádzkové náklady, našiel spôsob ako si prilepšiť aj finančne. Inzercia pre podobné stránky, ktoré sa pohybujú na pomedzí, či dokonca za hranou zákona, nie je riešením. Návštevníci môžu síce poslať ľubovolný príspevok v kryptomene Bitcoin, no takýto zdroj príjmov nie je stabilný a pravdepodobne by nepokryl náklady na prevádzku servera.

Jednoduchšie je využiť výpočtový výkon počítačov, pomocou ktorých užívatelia stránku navštevujú. Výpočtový výkon stránka využíva na dolovanie alternatívnej virtuálnej meny Monero. Užívateľ sa tak bez svojho vedomia a súhlasú stáva súčasťou rozsiahlej siete, ktorá stránke pomáha získavať virtuálne peniaze.

Dolovanie virtuálnej meny stránka vraj len testovala

Niekoľko návštevníkov na stránke objavilo špeciálne naprogramovaný JavaScript kód, ktorý sa automaticky spustí a s využitím výkonu procesora ťaží kryptomenu v prospech serveru The Pirate Bay. Server priznal, že užívateľov využíval na ťaženie virtuálnej meny, avšak len v krátkodobom 24 hodinovom teste. Pomocou testu si chcela stránka vyskúšať, či je takýto spôsob udržateľný a či ním možno nahradiť iné príjmy. Ďalšie detaily však prevádzkovateľ webu pre server TorrentFreak neprezradil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #The Pirate Bay #torrenty #kryptomena #Monero