Google spája sily s HTC. Za patenty a zamestnancov zaplatí miliardu dolárov

Google sa vracia do biznisu so smartfónmi, ktoré bude opäť vyrábať. Materská spoločnosť Alphabet podpísala dohodu s výrobcom smartfónov HTC, ktorá jej má zjednodušiť expanziu na mobilnom trhu.

21.09.2017 14:45
HTC One, smartfón, telefón Foto:
Ilustračné foto (na obrázku smartfón HTC One).
debata

Spoločnosť HTC bola jedným z najväčších výrobcom smartfónov od čias vzniku Androidu. V silnej konkurencii výrobcov z Číny, Kórey a Spojených štátov ale neobstála a jej trhový podiel z roka na rok klesal. HTC si nedokázalo udržať vysokú latku a inovácie, z ktorých v minulosti čerpalo, sa preň stali brzdou. Trendy na trhu so smartfónmi začali diktovať Samsung, Apple a zopr čínskych výrobcov, ktorých už HTC len viac či menej úspešne dobiehalo. Firma sa preto začala obzerať aj na menej rozvinutý trh s virtuálnou realitou. Predstavila vlastný headset, ktorý bol, a aj naďalej je, jedným z najlepších na trhu. To však nestačilo na to, aby sa firma po rokoch dostala do čiernych čísel. Aj z tohto dôvodu bolo možné očakávať, že firma sa buď rozdelí alebo kompletne zlúči so silnejším hráčom.

Špekulácie o tom, že o HTC má záujem Google, ktorý sa chce vrátiť na trh so smartfónmi, sa po niekoľkých mesiacoch potvrdili. HTC zverilo svoje know-how do rúk Google, ktorý zaň zaplatí 1,1 miliardy dolárov. Na rozdiel od Motoroly (ktorú Google pred pár rokmi kúpil) HTC nebude ďalšou dcérskou firmou v portfóliu materského Alphabetu. Alphabet získa neexkluzívne právo na duševné vlastníctvo a na svoju stranu pritiahne aj dvetisíc zamestnancov, ktorí sa podieľali na výskume a vývoji smartfónov.

Obojstranne výhodná dohoda

Čo Google akvizíciou získa? Dohoda nie je len o patentoch, ale najmä o získaní väčšej kontroly nad hardvérom a softvérom. Android, ktorý už medzičasom dospel, stále trápi niekoľko závažných nedostatkov – najviac však roztrieštenosť systému a jeho nekonzistentnosť. Hardvér a softvér fungujú ako samostatné entity a každý výrobca si ich prispôsobuje podľa seba, na čo v konečnom dôsledku dopláca spotrebiteľ. Kontrola nad tým čo a ako sa vyrába môže Googlu pomôcť pri presadzovaní vlastných záujmov a nasmerovaní celého odvetvia. HTC zas miliardová injekcia pomôže udržať sa na trhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #HTC #Alphabet