Závažná chyba v počítačoch Apple ohrozuje státisíce používateľov

Výskumníci objavili závažné bezpečnostné chyby v systéme macOS, ktoré môžu zneužiť útočníci. Chyba v súčasnosti ohrozuje státisíce počítačov, ktoré používajú staršiu verziu operačného systému.

30.09.2017 18:35
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata

O počítačoch Apple sa často hovorí v superlatívoch. To isté sa hovorí aj o operačnom systéme macOS, ktorý je ich neodmysliteľnou súčasťou. Používatelia si pochvaľujú jeho zabezpečenia a tešia sa, že nie sú hlavným terčom útočníkov, ktorí radšej striehnu na početnejšiu skupinu užívateľov platformy Windows. Ani macOS ale nie je nedobytný. Dokazuje to aj najnovší objav bezpečnostných expertov z firmy Duo Security.

Výskumníci vo veľkom počte počítačov Mac objavili závažnú zraniteľnosť vo firmvéri, ktorá môže byť zneužitá hackermi. “Firmvér je prvou časťou kódu, ktorý sa spustí, keď zapnete počítač,” uviedol Rich Smith z Duo Security. Problémom podľa Smitha je, že mnoho počítačov využíva starú verziu firmvéru, a to aj napriek tomu, že ich poháňa najnovší operačný systém. O takejto chybe sa preto užívatelia vôbec nedozvedia.

Smith priznal, že podobné útoky cez firmvér nie sú bežné, pretože hackeri zvyčajne hľadajú jednoduchšie a lukratívnejšie možnosti ako svojim potenciálnym obetiam ukradnúť dáta alebo čísla z kreditiek. Neznamená to ale, že objavenú chybu nutne prehliadnu. Cez chybu vo firmvéri totiž vedia získať v podstate neobmedzený prístup do systému. Svoje obete si preto budú vyberať. Apple chybu zaregistroval a oznámil, že najnovší systém High Sierra už automaticky kontroluje, či sú všetky komponenty systému, vrátane firmvéru, aktualizované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #útočníci #bezpečnostná chyba #macOS #Duo Security #firmvér