Mobily s novými GPS čipmi určia polohu na centimetre presne

Smartfóny budú už na budúci rok používať novú generáciu GPS čipov, ktoré dokážu vypočítať polohu na desiatky centimetrov presne. Problémy im už nebudú robiť ani zastavané miesta.

01.10.2017 15:30
navígácia, GPS, určovanie polohy, satelit, iGo,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Už na budúci rok sa na trhu objavia smartfóny s novým GPS čipom, ktorý zvýši presnosť navigácie z niekoľkých metrov na desiatky centimetrov. Jeden z najväčších výrobcov komunikačných čipov pre mobilné zariadenia, spoločnosť Broadcom, totiž oznámil, že GPS čipy novej generácie budú súčasťou nových smartfónov už začiatkom budúceho roka. To v praxi znamená, že polohu zobrazí mobilná aplikácia s presnosťou na 30 centimetrov, čo je niekoľkonásobne menej oproti súčasným piatim metrom.

Nové čipy budú určovať polohu presnejšie vďaka kombinovanému využitiu signálu z družíc európskeho navigačného systému Galileo a družíc vysielajúcich na frekvencii v pásmach L1 a L5. Frekvencie v pásme L5 sú menej náchylné na odrazy, navyše nová generácia družíc odosiela signál s väčším množstvom informácií, ktoré prijímač využíva na výpočet presnejšej polohy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #GPS #Galileo #určovanie polohy #Broadcom