Microsoft sa nadobro vzdal svojho mobilného systému Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile skončil fiaskom. Microsoft svoj mobilný systém nadobro pochoval. Zákazníkom poskytne už len nevyhnutnú podporu a bezpečnostné aktualizácie.

11.10.2017 18:00
huawei ascend w2 Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak používate smartfón s operačným systémom Windows 10 Mobile, na ďalšie aktualizácie už nemusíte čakať. Microsoft sa rozhodol ukončiť vývoj svojho mobilného operačného systému a vzdať sa veľkých ambícií, ktoré mal pred niekoľkými rokmi. Šéf vývoja mobilného systému Joe Belfiore v príspevku na Twitteri prezradil, že vývoj nových funkcií a hardvéru už nie sú pre firmu stredobodom pozornosti. Sám tiež vymenil svoj smartfón za model so systémom Android. Informoval o tom server BBC.

Nedostatok nápadov a minimálny záujem

Microsoft sa pôvodne snažil užívateľov prilákať na súbežné spúšťanie univerzálnych aplikácií, ktoré fungujú rovnako na počítači a na mobile. Používateľov konkurenčných systémov však s toutou novinkou nezaujal a iný veľký argument k prechodu na Windows 10 Mobile im nedal. Výsledkom bol zahanbujúci trhový podiel. Medzi aprílom a júlom systém poháňal len 0,03 percenta všetkých smartfónov.

Nižšia cena hardvéru nebola pre spotrebiteľov dostatočne motivujúca. Navyše skúsenosť z používania systému bola výrazne horšia než pri systémoch iOS a Androide. Tí, ktorí už Windows 10 Mobile používajú, sa ale nemusia ihneď rozutekať ku konkurencii. Microsoft bude naďalej poskytovať bezpečnostné aktualizácie a záplaty, ktoré by mali zabezpečiť, že systém bude ako-tak použiteľný aj v blízkej budúcnosti. Avšak už bez najnovších funkcií a rozšírení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #smartfón #Windows #Windows 10 Mobile