Čítačka kníh Kindle sa už nebojí vody. Po desiatich rokoch je vodotesná

Koniec rôznym obalom, ktoré čítačky ochránia pred vodou. Amazon predstavil svoju prvú vodotesnú čítačku Kindle. Za prémiový model si však záujemcovia priplatia.

12.10.2017 11:30
Amazon Oasis, čítačka, Kindle Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Amazon Kindle Oasis)
debata

Od predstavenia prvej čítačky Kindle už uplynulo desať rokov. Amazon postupom času nahradil klávesnicu jednoduchými klávesami a neskôr aj dotykovou vrstvou na displeji. Za dekádu sa zväčšila kapacita, zlepšila výdrž a rýchlosť načítavania strán, a takisto aj jemnosť zobrazenia textu. Žiadna z čítačiek však doposiaľ nebola vodotesná. V daždi alebo vo vani bolo možné čítačky použiť nanajvýš s ochranným obalom, ktorý bol ale nepraktický, nehovoriac o zhoršenej manipulácii s dotykovým displejom.

Kindle už nepotrebuje ochranné puzdro. Je vodotesný

Po desiatich rokoch Amazon predstavil novinku, na ktorú mnohí čakali. Nová generácia čítačky Kindle Oasis je po novom už aj vodotesná. S certifikát IPX8 garantuje odolnosť voči sladkej vode do hĺbky dva metre po dobu 60 minút. Oasis je zároveň najdrahšou čítačkou v ponuke Amazonu. Za základnú verziu záujemca zaplatí až 250 dolárov, čo je trojnásobok ceny základného modelu Kindle.

Vodotesný model Oasis má oproti predošlej verzii o 2,5 centimetra väčší displej. Na siedmich palcoch (17,8 cm) zobrazí text s jemnosťou 300 dpi. Amazon čítačke zdvojnásobil pamäť. Základná verzia má už 8 gibabajtov úložného priestoru pre elektronické knihy. Zaujímavou je aj nová funkcia invertovania farieb – teda zmeny čiernej na bielu a naopak. Tento režim užívatelia ocenia napríklad pri čítaní v noci. Zabudovaný senzor tiež zisťuje intenzitu okolitého svetla a tomu prispôsobuje podsvietenie displeja. Výdrž na jedno nabitie záleží od množstva prelistovaných strán. V úspornom režime ale batéria napája čítačku niekoľko týždňov.

A cena? Amazon Oasis si budú môcť záujemcovia objednať koncom októbra za 250 (8 GB), 280 (32 GB) a 350 dolárov (32 GB so 4G).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #čítačka kníh #Kindle #Kindle Oasis