Kaspersky sa kajá za údajnú spoluprácu s ruskou FSB

Spoločnosť oznámila spustenie celosvetovej iniciatívy, ktorou chce poukázať na svoje transparentné aktivity a vyvrátiť podozrenia o spolupráci s ruskou bezpečnostnou službou FSB.

24.10.2017 21:00
binárny kód, bezpečnosť, internet, zdrojový... Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Len pred niekoľkými týždňami si museli všetci zamestnanci vládnych organizácii v Spojených štátoch zo svojich počítačov odstrániť antivírusový softvér od spoločnosti Kaspersky Lab. Dôvodom boli podozrenia z napojenia firmy na ruskú vládu a štátnu bezpečnostnú službu FSB. “Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť je znepokojené väzbami niektorých predstaviteľov Kaspersky Lab na ruskú špionáž a vládne agentúry, a tiež požiadavkami, ktoré podľa ruského práva umožňujú ruským spravodajským agentúram požadovať alebo vymáhať pomoc od Kaspersky Lab pri zachytení komunikácie prechádzajúcej cez ruské siete,” písalo sa v stanovisku amerického ministerstva.

Kaspersky všetky obvinenia odmieta

Doba pokročila a Kaspersky Lab muselo kvôli obvineniam, nech sú boli akékoľvek, zachraňovať svoju reputáciu najmä medzi koncovými užívateľmi. Firma v týchto dňoch spustila netradičnú “iniciatívu za transparentnosť”. V rámci nej sa bude usilovať o zapojenie nezávislých bezpečnostných expertov ale aj verejnosti do auditu jej produktov. “Chceme poskytnúť zdrojový kód nášho softvéru – vrátane aktualizácii a pravidiel pre detekciu hrozieb – pre potreby nezávislých testov a hodnotení,” píše Kaspersky Lab.

Zdrojový kód produktov majú testovať nezávislé organizácie. Tie sa majú podieľať aj na kontrolách vnútorných procesov vo firme. Kaspersky v priebehu budúceho roka postupne otvorí tri “transparentné centrá” v Európe, Spojených štátoch a Ázii, v ktorých budú môcť zákazníci a partneri nahliadnuť na výsledky testov a kontrol zdrojového kódu. Štvrtou zaujímavou novinkou je navýšenie odmeny za objavenie chýb v produktoch. Za objavenie kritickej zraniteľnosti Kaspersky Lab zaplatí maximálne 100-tisíc dolárov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #antivírus #Kaspersky Lab #internetová bezpečnosť