Tip: Viete ako sa chrániť pred útokmi na Wi-Fi sieti?

Krádeže dát cez Wi-Fi sú opäť aktuálnou témou. Používatelia by preto mali dodrživať niekoľko základných pravidiel. Tí skúsenejší môžu zabezpečiť aj domácu Wi-Fi sieť.

29.10.2017 16:30
wifi, wi-fi, hotspot, prenos dát, dáta, Foto:
Ilustračné foto
debata

Len pred niekoľkými dňami sa na internete objavila informácia o tom, že už ani zabezpečenie Wi-Fi siete pomocou protokolu WPA2 nie je tak úplne bezpečné. Útočník môže využiť chyby v šifrovaní a sledovať čokoľvek, čo užívateľ posiela a prijíma z internetu.

Oveľa väčším problémom než je surfovanie na internete cez vlastnú Wi-Fi sieť je jej sprístupnenie širokej verejnosti. Akonáhle sa k sieti pripája ktokoľvek, kto pozná prístupové heslo, vzrastá aj riziko zneužitia chýb v šifrovanom spojení. Stačí, ak sa ku kaviarenskej Wi-Fi pripojí mobilný telefón, tablet alebo notebook, ktoré sami začnú komunikovať s poštovým serverom, bankou a ďalšími stránkami, a problém je na svete.

Pozor najmä na miestach s verejnými Wi-Fi sieťami

Útočník môže odpočúvať celú komunikáciu medzi koncovým zariadením a smerovačom (z angl. router). S troškou úsilia tak získa prehľad o heslách, číslach účtov, osobných informáciách, ale aj o súboroch, ktoré užívateľ sťahuje a posiela. “Rovnako môže vidieť aktivitu v aplikáciách, ktoré využívajú pripojenie na internet, ako je internet banking, Facebook a ďalšie. Ohrozené sú teda aj mobily, tablety a ďalšie mobilné zariadenie,” potvrdzujú odborníci zo spoločnosti Trend Micro. Údaje z firemných notebookov zas môžu útočníci použiť na vydieranie .

Zatiaľ však nie je dôvod na paniku. V prvom rade môžu hackeri zaútočiť len ak sú pripojení k rovnakej Wi-Fi sieti ako jeho potenciálna obeť. Ani to im ale nezaručí úspech, pokiaľ má smerovač aktualizovaný firmvér. Pokiaľ je to teda možné, mal by užívateľ pravidelne kontrolovať dostupnosť nového firmvéru, prípadne v nastaveniach smerovača povoliť jeho automatickú aktualizáciu. Množstvo smerovačov môže pri pripojení využívať aj virtuálnu bránu (z angl. firewall), ktorá je ďalšou užitočnou vrstvou zabezpečenia.

Neklikajte na neznáme odkazy a kontrolujte certifikáty

Odborníci tiež odporúčajú nastaviť identifikátor siete SSD (z ang. identifikátor sady služieb) tak, aby “okoloidúci” nemali dôvod sa k sieti pripájať. V nastaveniach smerovača je možné názov siete aj ukryť, čo znamená, že sa k nej bude môcť pripojiť len ten, kto pozná jej názov.

Aj pri používaní verejnej Wi-Fi siete sa je možné chrániť. Pri prihlasovaní sa k službám a ich využívaní je vhodné používať privátnu sieť (VPN). Užívatelia by tiež nemali povoliť neznámej aplikácii, aby v zariadení čokoľvek menila. Nemali by otvárať podozrivé prílohy e-mailov, neznáme odkazy a potvrdzovať čokoľvek vo vyskakovacích oknách. Raz za čas je vhodné skontrolovať, či stránka, ktorá sa načítava je zabezpečená, či má certifikát podpísaný certifikačnou autoritou, respektíve či jej adresa začína neprečiarknutými písmenami https.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Wi-Fi #hacker #útočník #zabezpečenie #WPA #WEP