iPhone X si noví majitelia pochvaľujú. Oprava však bude náročná

iPhone X prekvapil. Je extrémne rýchly, má skvelý displej a naozaj zaobíde sa aj bez snímača odtlačkov prstov. Tvár rozpoznáva bezchybne. Prípadnú výmenu displeja a batérie zvládne technik na počkanie. Pri výmene ostatných komponentov sa však zapotí.

04.11.2017 20:55
iPhone X, iPhone, Apple Foto:
iPhone X má displej na celej prednej strane. Zopár pixelov mu však chýba.
debata

iPhone X je jedným z najdrahších smartfónov súčasnosti. Vysoká cena ale záujemcov neodradila a z mobilu sa doslova za niekoľko hodín stal bestseller. Na Slovensku ho začal ako prvý predávať Slovak Telekom. “Za celých 7 dní mal iPhone X najväčšie predobjednávky vôbec, čím preskočil doterajšieho rekordéra iPhone 7 z minulého roka,” uviedol hovorca Telekomu, Michal Korec.

Tí, ktorí si iPhone X vyskúšali, zväčša nešetrili chválou. Technológia rozpoznávania tváre Face ID, ktorá nahradila čítačku odtlačkov prstov, je vraj prekvapivo presná, kontúry tváre zachytí aj z veľmi ostrých uhlov, no je aj výrazne pomalšia.

Výborný displej kazí len výrez

Vývojári a dizajnéri v Apple pochopili, že celoplošnému displeju sa nedá vyhýbať donekonečna. Obrovský displej na celej prednej strane má svoje čaro, no je jedno miesto, kam až zasahovať nemohol. Výrez v hornej časti ukrýva kameru, reproduktor a senzor na rozpoznanie tváre. Vedľa výrezu Apple šikovne ukryl informačný panel zobrazujúci stav batérie, mobilný a Wi-Fi signál a hodiny. Displej s výrezom nie je veľmi elegantný a obzvlášť otravný môže byť pri hraní hier alebo sledovaní videí, no dá sa naň zvyknúť. Ak to skúsil Apple, zrejme sa odhodlajú aj ďalší výrobcovia a podobných displejov sa v smartfónov onedlho objaví viac.

Prekvapenia sa ukrývajú aj vo vnútri

Vo väčšine recenzií sa dozviete ako mobil fotí, aký má displej a výkon alebo koľko vydrží jeho batéria. Nedozviete sa však, aké komponenty výrobca použil a ako sa zmenila konštrukcia. iPhone X prekvapil aj po konštrukčnej stránke. Základná doska už nie je jedným celkom, ale rozdelená je na dve časti, ktoré zaberajú menej miesta než základná doska v iPhone 8 Plus. Apple opäť ukázal, že je majstrom v efektivite. Komponenty a konektory sú na doske umiestnené vedľa seba tak nahusto, že aj na menšiu plochu sa zmestí až o 35 percent viac súčiastok.

Netradičná batéria aj komplikovaná oprava

Ďalším prekvapením je batéria, ktorá je zložená nie z jedného ale dvoch článkov. Nemá ale väčšiu kapacitu. Konštruktéri len lepšie využili voľný priestor. Záležať si dali aj na jednoduchosti výmeny displeja a batérie. Displej je možné vymeniť aj bez demontovania senzora Face ID. Prasknutie a následná výmena sklenej zadnej časti so sebou prináša komplikácie. Podľa serveru iFixit je pred výmenou celej šasi potrebné odmontovať každý jeden komponent. iPhone X tak získal šesť bodov z desiatich na stupnici opraviteľnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #iPhone 8 #iPhone X