Apple naďalej predáva mobily, ktoré by Steve Jobs dávno 'pochoval'

Okrem tisíceurovej vlajkovej lode Apple naďalej predáva aj vynovený, no päť rokov starý smartfón. Aj vďaka tomu sa firme darí viac ako kedykoľvek predtým. Steve Jobs by však pravdepodobne postupoval inak.

06.11.2017 15:00
Apple, iPhone, iPhone SE Foto:
Ilustračné foto - na obrázku iPhone SE.
debata (1)

Mnoho fanúšikov Applu si často neodpustí poznámku, že za čias Steva Jobsa bola firma lídrom v inováciách, zatiaľ čo dnes v mnohom len dobieha konkurenciu. Nech je tak či onak, Jobsova stratégia bola odlišná než tá, ktorú presadzuje jeho nasledovník Tim Cook. Jobs sa usiloval o to, aby najnovší produkt bol dominantou, ktorá prirodzene vytlačí svojho predchodcu. Pri tejto stratégii sa akékoľvek väčšie zlyhanie či zaváhanie rovná pádu. Cook je opatrnejší, a zdá sa, že mu to vychádza.

Tim Cook riadi firmu inak než Steve Jobs. A vychádza mu to

Trhová hodnota spoločnosti Apple aktuálne atakuje biliónovú hranicu. Stačí už len málo a Apple môže byť prvou firmou v histórii, ktorá pokorí tento magický míľnik. Zásluhu má na tom najmä spôsob, akým vedenie spoločnosti dokáže rozložiť riziko a dlhodobo profitovať z produktov, ktoré boli v minulosti úspešné. V skratke – ak vlajková loď nebude novým rekordérom v predaji a ľudí až tak neosloví, zákazníci budú mať stále na výber. To je jeden z dôvodov, prečo pri predstavení nového modelu Apple z ponuky nevyradí nie len jeho predchodcu, ale aj o niekoľko generácii staršie telefóny.

O zastaralý mobil je stále záujem

Nie každý si môže dovoliť tisíceurový mobil. Tým, ktorí by radi zostali verní značke, no majú hlbšie do vrecka, Jobs nedával priveľmi na výber. Cook sa na strane druhej snaží osloviť práve túto skupinu zákazníkov na trhoch, ktoré v minulosti neboli pre Apple dôležité. Aj preto firma stále ponúka de facto päť rokov starý smartfón s novším hardvérom (iPhone SE). S cenou 350 dolárov sa stal hitom v Indii, kde firma práve vďaka nemu zdvojnásobila svoje výnosy. “Je dôvod sa domnievať, že Steve Jobs by nikdy produkt ako je SE neponechal v obehu tak dlho. Pri tomto prístupe by mal Apple aj naďalej v ponuke len veľmi málo produktov, ktoré boli síce drahé, no ziskové. Cookova odlišná stratégia ale, zdá sa, funguje,” píše agentúra Reuters.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #Steve Jobs #iPhone SE #iPhone X