Aké sú dosahy dnešných hrozieb na internete?

Prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť Microsoft, odhalil, že ľudí trápia následky ich on-line interakcií, ktoré zahŕňajú zvýšenú hladinu stresu, poruchy spánku, depresie či samovražedné myšlienky. Špeciálna výzva smeruje aj k rodičom, učiteľom a expertom pracujúcim s deťmi.

10.11.2017 06:00
internetový útok, hacker, malvér, cyber attack,... Foto:
Mladí ľudia sú viac vystavení trollingu a šikanovaniu ako starší.
debata (2)

„Nielen v skutočnom živote, ale aj v on-line svete by sme mali držať krok s novinkami a byť pre naše deti dôveryhodným sprievodcom,“ vysvetľuje Biljana Weber, generálna riaditeľka Microsoft Slovensko a Česká republika. „Najdôležitejšie je s deťmi a mladými pravidelne komunikovať o konkrétnych situáciách a o pravidlách, ktoré je dobré dodržiavať, o tom, čo ich trápi a v čom nemajú istotu."

Najčastejšie hrozby

Prieskum bol zameraný na 17 rôznych hrozieb v rámci štyroch kategórií: správanie, reputácia, sexualita a narušenie súkromia. Výsledky ukázali, že najčastejšie sa ľudia stretli s piatimi hrozbami: 1) Neželaný kontakt; 2) Nadávky; 3) Trolling; 4) Nevyžiadaný sexting; 5) On-line obťažovanie. Dvaja z troch respondentov boli obeťou minimálne jedného z uvedených rizík, pričom toto percento narástlo na 78 %, keď započítali aj skúsenosť svojich priateľov alebo rodinných príslušníkov. Najčastejšie išlo o neželaný kontakt (43 %) a obťažovanie (41 %). Až 51 % ľudí sa stretlo s páchateľmi z internetu aj tvárou v tvár (58 % medzi mladými ľuďmi).

Dôsledky boli závažné: 30 % opýtaných sa vyjadrilo, že stratili dôveru v ľudí (aj v off-line svete), 23 % ľudí pociťovalo väčší stres či depresie (15 %), 18 % opýtaných prišlo o priateľa. Ľudia zvýšili ochranu svojho súkromia: 42 % respondentov si po nepríjemnom zážitku zmenilo nastavenie súkromia na sociálnych sieťach, zatiaľ čo rovnaké percento obmedzilo šírenie osobných informácií.

Mladí verzus dospelí a muži verzus ženy

Prieskum priniesol aj porovnanie vnímania hrozieb medzi dospelými a mladými ľuďmi, z ktorého vyplynulo, že mladí sú viac vystavení trollingu a šikanovaniu. Zároveň je u nich väčšia pravdepodobnosť, že konfrontujú páchateľa alebo proti nemu podniknú opatrenia bez toho, aby sa obrátili na rodičov. Na druhej strane s hrozbami sa stretávajú oveľa častejšie dospelí.

Zaujímavým je aj porovnanie mužov a žien. Muži reportovali vyššiu mieru vystavenia voči on-line rizikám, no ohľadom bezpečnosti v budúcnosti sú väčší optimisti. Prejavuje sa u nich aj vyššia tendencia pomstiť sa osobám, ktoré ich ohrozili. Na druhej strane ženy majú väčšie obavy z on-line rizík, väčší sklon k strate dôvery v ľudí on-line aj off-line, čo často vyústi do problémov so spánkom a celkového zvýšenia stresu.

Čo môže ohrozovať

  • Cyberbullying – kyberšikana je šikanovanie pomocou internetu či mobilného telefónu
  • Cyberstalking – online prenasledovanie, označuje sa tým zneužívanie online komunikácie, napríklad virtuálne prenasledovanie, obťažovanie a zastrašovanie cez internet
  • Flaming – zverejňovanie urážlivých správ
  • Grooming – vytváranie detskej identity dospelými na najrôznejšie, väčšinou pedofilné účely
  • Happy slapping – „srandovné zauchá“, druh šikanovania, spočíva v nakrútení útoku na nič netušiacu obeť a následné rozosielanie záznamu
  • Hate speech – nenávistný prejav
  • Phishing – týmto slovom sa označujú podvodné e-maily, prostredníctvom ktorých je príjemca pod nátlakom hrozby nútený vyplniť osobné údaje, ktoré sú potom zneužívané
Zdroj: zodpovedne.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kyberšikana #phishing #internetová bezpečnosť