Ako sa chrániť pred kybernetickými rizikami

Pod kybernetické riziká patrí možný únik, strata, zneužitie či odcudzenie citlivých a osobných údajov a dát z vášho počítača či mobilu. Takisto môže byť ohrozená vaša virtuálna identita či profil na sociálnych sieťach. Zneužitie dát vám môže spôsobiť finančnú škodu alebo môže utrpieť vaša povesť.Podľa štatistík sa škody spôsobené kybernetickými útokmi na internete celosvetovo odhadujú na 300 miliárd až bilión dolárov ročne. A majú rastúci trend.

11.11.2017 06:00
mobil, internet, kyberšikana, študent, žiak Foto:
V súčasnom internetovom svete nič nie je zadarmo, neklikajte na všetko, čo vidíte.
debata

Proti ich následkom sa však dá chrániť. V súčasnosti poisťovne ponúkajú poistenie za škodu vzniknutú v súvislosti s ochranou dát, a to najmä v týchto situáciách: útoky v rámci elektronických platieb, ohrozenie virtuálnej identity, poškodenie on-line povesti, riziko nákupu cez internet.

„Poistením kybernetických rizík si typicky kupujete ochranu vo dvoch oblastiach: poistenie právnej ochrany a náhradu utrpenej finančnej škody. Kybernetické škody sa riešia v prvom rade pomocou právnych nástrojov. Preto poistenie z jednej časti kryje právne zastupovanie a znalecké posudky. Tieto náklady sa môžu vyšplhať až do tisícok eur. Druhá časť poistenia sa stará o náhradu finančnej škody, ktorú vám kyberútok spôsobil,“ radí Viera Mamojková, finančná analytička OVB Allfinanz Slovensko. Niektoré poisťovne kryjú škody spôsobené kybernetickým útokom špeciálne pre podnikateľov. Poistenie sa vzťahuje napríklad na únik dát o klientoch. Podľa Viery Mamojkovej je možné si ochranu proti kyberrizikám dojednať k poisteniu domácnosti.

Ochrana pred škodlivým softvérom?

Základnou podmienkou je používanie vhodného antivírusového systému, ktorý zaistí ochranu pred škodlivým softvérom stiahnutým do počítača. Súčasné nástroje označené ako CyberSecurity alebo InternetSecurity potom riešia aj problém v súčasnosti dosť rozšíreného ransomware. Je to program, ktorý zakóduje údaje na vašom počítači a pokiaľ ich chcete naďalej používať, musíte zaplatiť útočníkom ,výpalné‘. Dobrou, ale nie celkom účinnou ochranou je nenavštevovať ,šteklivé‘ stránky, nesnažiť sa používať pôvodne platené programy upravené do podoby neplatených.

Rovnako používanie hesiel by sa malo riadiť aspoň základnými pravidlami – nie jedno heslo na všetky služby a zadané heslo by sa malo meniť aspoň raz za pol roka. Heslá by nemali byť napísané na papieri pri počítači, ideálnym riešením je správca hesiel, ktorý si pamätá, aké heslo ste na ktorej službe zadali a pomôže vám aj s ich zmenou. Pozor na niektoré často zabudnuté zariadenia, cez ktoré sa dostane útočník do vašej siete. Typicky je to router s menom a heslom od výrobcu (admin, admin), tlačiareň pripojená do počítačovej siete bez hesla a podobne.

Ešte účinnejšou pomocou je neklikať na všetko, čo vidím na webovej stránke, neotvárať podozrivo dobre označené prílohy v mailoch a neinštalovať nový ,kodek‘ alebo prehliadač obrázkov na to, aby som si pozrel nejaký obrázok či spustil video. V súčasnom internetovom svete nič nie je zadarmo, aj samotnou návštevou na obyčajnej stránke bez akéhokoľvek klikania nechávate digitálne stopy, ktoré sa dajú využiť napr. na spresnenie vášho profilu na internete. A to je tovar, ktorý sa dá predať zadávateľom internetovej reklamy.

Radil IT odborník Ondrej Macko z TouchIT

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kybernetické útoky #internetová bezpečnosť