Výroba najdrahšieho iPhonu v histórii stojí len 360 dolárov

Náklady na výrobu iPhonu X sa pohybujú tesne pod hranicou 360 dolárov. Maržu si Apple nastavil veľmi vysoko. Menej zarobí aj na lacnejšom iPhone 8.

11.11.2017 19:00
iPhone X, iPhone, Apple Foto:
iPhone X má displej na celej prednej strane
debata (24)

Náklady na výrobu iPhonu sa vždy pohybovali v zlomkoch ceny, za ktorú sa na trhu predával. Vysoká marža, ktorá takmer nikdy neklesla pod 60 percent, bola a aj naďalej je pre Apple typická. Už pri špekuláciách o tom, ako bude nový iPhone vyzerať je tak možné odhadnúť aj jeho výslednú cenu. Úplne nové technológie a drahšie komponenty vždy znamenali aj vyššiu cenu. V prípade iPhonu X sú nimi bezrámový OLED displej a senzor na rozpoznanie tváre užívateľa, ktorý predošlým smartfónom chýbal.

Výrobné náklady na iPhone X sú v porovnaní s jeho konečnou cenou takmer tretinové. Komponenty Apple nakupuje (alebo si ich vyrába) za 357,5 dolára. Pri bezmála tisícdolárovej cene za základný model to znamená 64-percentnú maržu. Náklady v tomto prípade ale nezahŕňajú výrobu, prepravu, vývoj či marketing.

Najdrahším komponentom, ktorý Apple nakupuje od Samsungu je OLED displej s cenou 110 dolárov. Za kamery svojim dodávateľom platí 35 dolárov, výroba procesora stojí Apple 27 dolárov a senzor TrueDepth na rozpoznávanie tváre necelých 17 dolárov. Výroba slúchadiel, adaptéru na slúchadlá a nabíjačky stojí 12 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iPhone 8 #iPhone X