Nemci zakázali inteligentné hodinky pre deti. Vraj ich špehujú

Kvôli slabému zabezpečeniu, ale aj možnosti špehovať deti na diaľku nemecký regulátor zakázal predaj inteligentných hodiniek pre deti. Rodičom radí, aby ich zničili.

20.11.2017 14:45
hodinky, inteligentné, chytré, technológia Foto:
Ilustračné foto
debata

Nemecký spolkový telekomunikačný regulátor (skr. FNA) oficiálne zakázal predaj inteligentných hodiniek pre deti. Rodičov, ktorí deťom podobné hodinky v minulosti zakúpili zas vyzýva aby ich zničili. Regulátor tak reaguje na nedostatočné zabezpečenie, zlú ochranu dát ako aj možné špehovanie maloletých užívateľov. Pre maloletých sú podľa FNA podobné zariadenia úplne nevhodné.

“Rodičia môžu prostredníctvom aplikácie svoje deti bez akéhokoľvek upozornenia špehovať. Podľa nášho výskumu rodičia dokonca využívali hodinky na počúvanie učiteľov v triede počas vyučovania,” píše sa v oficiálnom stanovisku Spolkovej sieťovej agentúry. Agentúra okrem rodičov vyzýva aj školy, aby venovali viac pozornosti tomu, či podobné zariadenia deti nepoužívajú. Informoval o tom server BBC.

Rodičov vyzývajú aby hodinky zničili

Ostrá reakcia nemeckého regulátora sa týka špeciálnych hodiniek, ktoré v krajine predávalo viacero firiem. Hodinky mali rodičom umožniť byť v stálom spojení s dieťaťom, sledovať jeho aktivity a pohyb. Určené boli predovšetkým pre deti vo veku od piatich do dvanástich rokov. Mnohé z hodiniek boli vybavené SIM kartou, vďaka ktorej mali neustály prístup k mobilným dátam. Pomocou aplikácie, ktorú malo na mobile nainštalované dieťa a aj rodič bolo možné pomocou GPS sledovať pohyb, ale aj aktivovať mikrofón a prenos hlasu.

Ďalšou problémovou oblasťou je úroveň zabezpečenia. Podľa Nórskej spotrebiteľskej organizácie (NCC), ktorá podobné hodinky v minulosti testovala, sú dáta prenášané a ukladané bez akejkoľvek ochrany. Kvôli chýbajúcemu šifrovaniu tak môžu byť ľahkým terčom pre útočníkov a hackerov, ktorí môžu užívateľa jednoducho vystopovať a na diaľku sledovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #inteligentné hodinky #regulátor