Na Žilinskej univerzite vyvíjajú technológie pre komunikáciu v krízových situáciách

Žilinská univerzita v spolupráci so spoločnosťou Huawei Technologies otvorila výskumné centrum Safe City Lab. Študentov zapojí do vývoja technológií pre zabezpečenie rádiovej komunikácie v krízových situáciách.

06.12.2017 09:00
Huawei, Safe City Lab, Foto:
Zariadenia pre vybudovanie rádiovej siete eLTE Rapid od Huawei.
debata

Rozsiahle prírodné katastrofy, ktoré sú často spojené aj so stratami na životoch, so sebou prinášajú množstvo problémov. Narušená je nie len cestná infraštruktúra, ale aj komunikácia, ktorá by uľahčovala prácu záchranárom, policajtom, hasičom a armáde. Nefunguje internet, pevné a ani mobilné siete. V takýchto prípadoch je potrebné urýchlene vybudovať kritickú komunikačnú infraštruktúru, ktorá by vytvorila komunikačný uzol pre tých, ktorí sa na odstránení následkov katastrofy priamo podieľajú.

Pre krízové situácie aj monitorovanie verejných podujatí

Na opätovné vybudovanie takejto infraštruktúry slúžia špeciálne rádiové stanice, ktoré vytvoria akúsi novú mobilnú sieť, cez ktorú bude všetká krízová komunikácia prebiehať. Policajti a záchranári môžu navzájom komunikovať nie len hlasom ale aj videom. Technológia môže zároveň výrazne prispieť k zvýšeniu zabezpečenia verejných podujatí s tisíckami návštevníkov, vďaka možnosti monitorovania verejných a uzavretých priestorov.

Zariadenia pre vybudovanie rádiovej siete eLTE... Foto: Huawei
e LTE Rapid, Huawei Zariadenia pre vybudovanie rádiovej siete eLTE Rapid od Huawei.

Vybudovať základnú rádiovú sieť je možné už v priebehu 15 minút. Potrebné sú tri samostatné moduly umiestnené v špeciálnych odolných boxoch, ktoré sa navzájom prepoja. Po pripojení antény je možné vytvoriť sieť pre komunikáciu v rozsahu od dvoch do piatich kilometrov, v závislosti od plochy a množstva prekážok.

Zatiaľ prvé podobné laboratórium na Slovensku

Na výskume a vývoji technológia s názov eLTE Rapid sa budú Žilinskej univerzite priamo podieľať. Univerzita v spolupráci so spoločnosťou Huawei Technologies v týchto dňoch otvorila výskumné laboratórium Safe City Lab, v ktorom budú v rámci aplikovaného výskumu hľadať možnosti aplikácie pre integráciu technológie do rôznych systémov – od záchranných až po bezpečnostné. Riešenie Huawei Safe City v súčasnosti využíva viac ako 200 miest v 80 krajinách.

Otvorenie výskumného centra Safe City Lab na... Foto: Cyril Kralik/Huawei
Safe City Lab, Shi Yi Otvorenie výskumného centra Safe City Lab na Žilinskej univerzite (vľavo na fotke generálny riaditeľ Huawei Technologies Slovensko, Shi Yi)

Ako pre Pravdu uviedol riaditeľ Huawei Technologies pre Slovensko, Shi Yi, spolupráca so Žilinskou univerzitou je dlhodobá a nie je časovo obmedzená. “Našou víziou je obohatiť životy ľudí prostredníctvom komunikácie. A keďže na Slovensku pôsobíme už 11 rokov, nemáme žiadne časové obmedzenia pre spolupráce podobné s tou so Žilinskou univerzitou. Disponujeme rozsiahlym vývojom a máme popredné riešenia pre 5G, inteligentné nemocnice a mestá, a očakávame preto, že žilinské výskumné centrum môže byť inšpiráciou aj pre študentov z iných škôl.” Podľa Shi Yi dostala Žilinská univerzita pred inými školami na Slovensku prednosť, pretože sa o vytvorenie takéhoto laboratória zaujímala už dlhodobo, a zároveň mala najlepšie predpoklady pre vývoj podobnej platformy. “To ale neznamená, že nie sme otvorení aj spolupráci s ďalšími univerzitami na Slovensku. Práve naopak,” dodal Shi Yi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilinská univerzita #Huawei #Safe City Lab