San Francisco zavádza premenlivé parkovné. Cena sa mení podľa dopytu

Po úspešnom testovaní plánujú v San Franciscu zaviesť flexibilné parkovné na všetkých platených parkovacích miestach. Cena za parkovanie by sa menila podľa aktuálnych podmienok.

03.12.2017 18:39
parkovanie, parkovacie miesta, parkovací lístok Foto:
Ilustračné foto
debata

Predstavte si, že výška parkovného by sa na vašom obľúbenom parkovisku neustále menila. Namiesto 50 centov za hodinu by ste v špičke zaplatili dve eurá, mimo nej by ste zas mohli parkovať zadarmo. Vodiči v niektorých krajinách sa v posledných rokoch mali možnosť zoznámiť s flexibilným parkovným, ktorého cena sa odvíja od aktuálneho dopytu. Tento systém je prínosný najmä vo veľkomestách, v ktorých je z času na čas potrebné regulovať dopravu.

Flexibilné parkovanie môže pomôcť regulovať premávku v mestách

V San Franciscu sa začali s nápadom flexibilného parkovného zaoberať ešte v roku 2008. Trvalo však niekoľko rokov, kým mesto začalo tento systém aj využívať. V testovacej prevádzke sa výška parkovného prispôsobovala na štvrtine z 28-tisíc inštalovaných parkovacích automatoch. V týchto dňoch San Francisco oznámilo, že ceny plánuje flexibilne meniť aj na ostatných automatoch. Miestnu správu ciest sa preto už zaoberá najnovším návrhom na zavedenie flexibilného parkovného v celom meste. Informoval o tom server The Wired.

Výška parkovného odráža nie len dopyt, ale aj dostupnosť parkovacích miest a aktuálny čas. Ráno je napríklad parkovanie drahšie než vo večerných hodinách. Štúdie, ktoré sa uskutočnili v mestách ako New York, Los Angeles, San Diego alebo Seattle údajne preukázali, že takáto schéma parkovného nie len funguje, ale môže výrazne prispieť k regulovaniu dopravy v centrách miest. Vyššie parkovné môže niektorých ľudí odradiť od použitia auta a motivovať k intenzívnejšiemu využívaniu mestskej dopravy. “Ľudia sa nemusia obávať agresívnych cien ako pri nákupe leteniek. O zmene ceny sa dozvedia vopred, pričom každý mesiac sa môže cena meniť len o 25 percent. Nikdy však nezaplatia menej než 50 centov a viac než 8 dolárov za hodinu,” upresňuje miestna správa ciest.

Lepšie využitie parkovacích miest aj menej časté zápchy

Od flexibilného parkovného mesto očakáva lepšie využitie parkovacích miest a takisto, že každý, kto je ochotní za parkovanie platiť aj nájde voľné miesto. “Ak je cena privysoká, ľudia sa tomuto miestu vyhýbajú. Ak je zas prinízka, čoraz viac motoristov sa snaží na danom mieste zaparkovať, čím produkujú veľa skleníkových plynov a prispievajú k zápcham,” píše sa v dôvodnej správe.

Flexibilné parkovné má aj svoje nevýhody. V mestách ako je San Francisco väčšina motoristov parkuje svoje autá mimo vyčlenených parkovacích zón a zvýšenie cien za parkovné môže prispieť k ich ďalšiemu rozšíreniu. Skrátka, tí, ktorí viac platiť nechcú, ani nebudú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #San Francisco #parkovanie #flexibilné parkovné #parkovací automat