Facebook má špeciálny Messenger pre deti do 12 rokov

Deti do 13 rokov sa na Facebook nemôžu registrovať. Mnoho z nich tak napriek tomu robí. Facebook preto vytvoril detskú verziu Messengera, ktorý môžu používať už aj deti od šiestich rokov. Kontrolu nad účtom budú mať ich rodičia.

04.12.2017 19:30
Facebook, Messenger, Foto:
Facebook Messenger Kids.
debata

Deti do 13 rokov nemôžu byť na Facebooku oficiálne zaregistrované, aj keď mnoho z nich tieto pravidlá porušuje a v profile uvádza len fiktívny vek. Sociálna sieť sa aj preto rozhodla aspoň čiastočne vyhovieť mladším deťom, ktoré chcú byť v spojení so svojimi rovesníkmi. Účet na Facebooku si deti zakladať nemusia, po novom im postačí aj účet v aplikácii Messenger Kids.

Len so súhlasom rodiča

Pre prihlásenie sa a používanie detského messengera nie je potrebné registrovať sa na Facebooku. Rodičia, ktorí ale účet dieťaťa spravujú majú možnosť nahliadnuť a obmedziť okruh ľudí, s ktorými ich potom príde cez Messenger do kontaktu. V aplikácii si môžu deti medzi sebou posielať textové správy, video a fotografie s rôznymi filtrami. Z multimediálnej knižnice si zas môžu vyberať zo stoviek pohyblivých GIF obrázkov určených špeciálne pre deti.

Aplikáciu je možné používať až po overení identity rodiča, ktorý sa v nej musí prihlásiť so svojim menom a heslom. Až v ďalšom kroku potom môže pre svoje dieťa vytvoriť účet, ktorý bude spravovať na svojom pripojenom účte na Facebooku. V súčasnosti je detský variant aplikácie dostupný len v Spojených štátoch a len pre iPhony. Neskôr má pribudnúť aj verzia pre Android.

Chránené prostredie pre deti

Messenger Kids má aj niektoré špecifiká, ktorými sa Facebook snaží predchádzať prípadným žalobám. “V aplikácii nie sú žiadne reklamy a informácie deťoch nebudeme spracovávať pre reklamné účely,” upresňuje spoločnosť na svojom blogu. Nemožno však opomenúť, že sú to práve podobné účelové kroky, ktorými si Facebook už od ranného veku získava aj tých najmladších používateľov a vytvára v nich podvedomý návyk na svoje produkty. Facebook sa ale bráni argumentom, že deti sú dnes už oveľa vyspelejšie a s technológiami prichádzajú do styku odmalička. Ak sa im preto vytvorí chránené prostredie, rodičia môžu aspoň vedieť s kým a ako ich dieťa komunikuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #komunikácia #Messenger