Na mobilnej sieti prekonali gigabitovú prenosovú rýchlosť

Spoločnosti Ericsson a T-Mobile otestovali mobilnú technológiu LAA, pomocou ktorej dosiahli prenosovú rýchlosť až 1,1 Gbit/s. To sa doposiaľ žiadnym iným firmám nepodarilo.

21.12.2017 20:30
antény, anténa, bts, prístupový bod, mobilná... Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosti Ericsson a T-Mobile demonštrovali možnosti hybridnej technológie LAA, ktorá by mohla byť priamym nástupcom LTE. V testovacej prevádzke dosiahli na nelicencovanom spektre prenosové rýchlosti až 1,1 GHz. Technológia v upravenej konfigurácii by mohla byť v reálnych podmienkach nasadená už na budúci rok.

Testy sa uskutočnili v laboratóriách spoločnosti T-Mobile Bellevue vo Washingtone. Pri testovaní boli použité zariadenia TM500 od spoločnosti Cobhan Wireless. “Prenosová rýchlosť dát bola dosiahnutá kombináciou niekoľkých kľúčových technológií LTE? vrátane 256 QAM, 4×4 MIMO a LAA, a to prostredníctvom agregácie dvoch licencovaných nosičov a troch nelicencovaných nosičov,” upresnil Ericsson.

Kombinácia licencovaného a nelicencovaného spektra umožní väčšiemu počtu operátorov dosiahnuť vo svojich sieťach gigabitové rýchlosti. Kľúčom k zvýšeniu rýchlosti je použitie viacerých vrstiev. Na dosiahnutie gigabitovej rýchlosti v minulosti postačilo 10 vrstiev. Prekonať túto rýchlosť sa obom spoločnostiam podarilo rozšírením na dvanásť vrstiev.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilná sieť #LTE #Ericsson #T-Mobile #LAA