Apple sa kajá. V iPhonoch vymení batérie za zlomok pôvodnej ceny

Apple zareagoval na nedávnu vlnu kritiky naozaj nečakane. Namiesto nekonečných výhovoriek si firma pripustila chybu a v starších iPhonoch vymení batériu za zlomok jej pôvodnej ceny.

30.12.2017 13:35
iPhone 8, iPhone 8 Plus, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Je tomu len niekoľko dní, čo musela spoločnosť Apple čeliť tvrdej kritike kvôli účelovému znižovaniu výkonu starších iPhonov. Apple výkon znižoval vraj kvôli zastarávaniu batérií, ktoré už nezvládajú maximálnu zátaž a môžu spôsobiť vypnutie telefónu. Výrazné okresanie výkonu by bolo v poriadku, ak by o tom Apple svojich zákazníkov informoval, prípadne im dal na výber a poslal ich do servisu s požiadavkou na výmenu starej batérie za novú. Firma tak ale neurobila a jej praktiky sa stali predmetom vyšetrovania.

Na výmene batérie zákazník ušetrí až 50 dolárov

Apple napokon prekvapil a namiesto zbytočných výhovoriek sa zákazníkom verejne ospravedlnil. Pripustil, že svojich zákazníkov mal najprv náležite informovať o tom, že aj batérie sú spotrebným tovarom, ktorý sa časom opotrebuje a nemá rovnaké úžitkové vlastnosti ako na začiatku. V starších telefónoch je tak potrebné vymeniť starú batériu za novú. Tých, ktorí sa tak rozhodli urobiť ale mohla odradiť cena novej batérie, ktorá sa pohybuje na úrovni 79 dolárov.

Spoločnosť Apple tak urobila ďalší ústupok, keď oznámila, že namiesto pôvodnej ceny bude majiteľom starších iPhonov za výmenu batérie účtovať 29 dolárov. Starú batériu si budú môcť majitelia iPhonov 6 a novších nechať vymeniť za zvýhodnenú cenu od januára budúceho roka. Ďalšia aktualizácia operačného systému iOS navyše prinesie detailnejšiu kontrolu stavu batérie.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #výmena batérie