Apple potvrdil zraniteľnosť u všetkých iPadov, iPhonov a počítačov Mac

Ak vlastníte ktorýkoľvek z mobilov, tabletov alebo počítačov Apple, mali by ste aktualizovať ich operačný systém. Apple potvrdil, že zariadenia môžu ohrozovať dve závažné chyby v procesoroch.

06.01.2018 18:30
virtuálna realita, virtualita, počítače,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosť Apple potvrdila, že všetky smartfóny iPhone, tablety iPad a počítače Mac môžu takisto ohrozovať dve bezpečnostné chyby, ktoré experti objavili v procesoroch Intel, AMD a ARM. Firma stihla medzičasom vydať softvérovú opravu, ktorá má zabrániť zneužitiu chyby nazývanej Meltdown. Vďaka nej môžu hackeri získať kontrolu nad citlivými údajmi, ktoré cirkulujú medzi operačným systémom a aplikáciami.

Apple tvrdí, že chybu zatiaľ útočníci nezneužili, takže užívatelia platforiem macOS a OS X zatiaľ nemajú dôvod na obavu. Napriek tomu odporúča, aby s aktualizovaním operačného systému užívatelia neváhali a urobili tak čo najskôr. “Objavené chyby sa vzťahujú k všetkým súčasným procesorom a týkajú sa takmer všetkých zariadení a operačných systémov,” píše Apple. Výnimkou sú napríklad hodinky Apple Watch.

Tip: Ak chcete mať istotu, že váš operačný systém je voči zraniteľnosti Meltdown imúnny, skontrolujte, či máte vo svojom iPhone nainštalovanú verziu operačného systému iOS 11.2 a v počítači macOS vo verzii 10.13.2.

Pred zneužitím druhej chyby (s názvom Spectre) sa zatiaľ nie je možné efektívne brániť. Apple však v najbližších dňoch sprístupní aktualizáciu pre internetový prehliadač Safari, vďaka ktorej nebude možné cez prehliadač spúšťať škodlivý kód využívajúci zraniteľnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iPad #Intel #operačný systém #Mac #Spectre #Meltdown